Η μυρωδιά του φόβου δεν είναι μια αυταπάτη αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, μυρίζοντας μια χημική ουσία (φερομόνη), που εκκρίνεται στον ιδρώτα του, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stony Brook, υπό τη δρα Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά του φόβου πυροδοτεί μια αυξημένη αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και συμπέραναν ότι, όπως και πολλά άλλα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν και υποσυνείδητα να αντιδράσουν στις φερομόνες που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι.
Η έρευνα βασίσθηκε στην τοποθέτηση υλικών που απορροφούσαν τον ιδρώτα, στις μασχάλες άπειρων καταδυτών, οι οποίοι έκαναν την πρώτη τους καταδυτική πτώση. Στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές, που δεν ήξεραν τίποτα για το πείραμα, μύρισαν βαμβάκια ποτισμένα με τον ιδρώτα των φοβισμένων καταδυτών και, για λόγους σύγκρισης, άλλα βαμβάκια που δεν είχαν διαποτιστεί από τη φερομόνη του φόβου. Όπως έδειξαν οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους, οι περιοχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, αντέδρασαν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, το φόβο άγνωστων ανθρώπων, όπως ήσαν οι καταδύτες.
Μεταδοτικός ο φόβος;
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, «η έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή βιολογική παράμετρος στην ανθρώπινη κοινωνική δυναμική, κατά την οποία το συναισθηματικό στρες στην κυριολεξία γίνεται κολλητικό».
Ο Σίμον Γουέσλι, στρατιωτικός ψυχίατρος στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο περιοδικό New Scientist πως η ιδέα ότι μια φερομόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο, είναι απίθανη, καθώς μια απλή φυσιολογική ουσία δεν είναι αρκετή για να γεννήσει φόβο, αν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε τρομακτική κατάσταση. «Μπορείς να δημιουργήσεις τα φυσικά συμπτώματα του φόβου, αλλά οι άνθρωποι δεν τρομάζουν κατ’ ανάγκη», δήλωσε.
Τα ευρήματα αυτή της έρευνας αναμένεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση, επειδή οι περισσότεροι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν παραδέχονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν φερομόνες, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα θηλαστικά.