Ορισμένες πεταλούδες που ζουν στην περιοχή της Φουκουσίμα όπου έγινε το πυρηνικό ατύχημα πριν από έναν χρόνο έχουν υποστεί μεταλλάξεις εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε. Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έγινε τον Μάρτιο του 2011. Δύο μήνες μετά ομάδα ερευνητών άρχισε να μελετά στις πεταλούδες τις πιθανές επιδράσεις της ραδιενέργειας που είχε απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν 144 ενήλικες πεταλούδες του είδους Zizeeria maha από δέκα διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας συμπεριλαμβανομένης της Φουκουσίμα. Οι πεταλούδες που συνελέγησαν ήταν προνύμφες όταν συνέβη το ατύχημα. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι πεταλούδες της Φουκουσίμα είχαν πολύ μικρότερο μέγεθος φτερών από εκείνες των άλλων περιοχών ενώ επίσης τα μάτια τους είχαν ακανόνιστο μέγεθος και σχήμα.
«Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα έντομα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη ραδιενέργεια. Υπό αυτό το πρίσμα η ανακάλυψή μας είναι αναπάντεχη» αναφέρει ο Τζόζι Οτάκι του Πανεπιστημίου Ryukus στην Οκινάουα, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών η οποία ασχολείται επισταμένα με τη μελέτη των πεταλούδων την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεταλλάξεις των πεταλούδων της Φουκουσίμα οφείλονται όχι στην απευθείας έκθεση στη ραδιενέργεια αλλά στο ότι κατανάλωναν τροφή μολυσμένη με ραδιενέργεια. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».