Άσχημα νέα για όσους αρέσκονται να τρώνε υδατάνθρακες φέρνει μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology»: τα άτομα που δεν έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα (έστω κι αν δεν έχουν διαβήτη τύπου 2) έχουν χειρότερες επιδόσεις μνήμης από τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου.
Ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν χειρότερη μνήμη αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν υψηλό «ζάχαρο» χωρίς να είναι διαβητικά.
Στη μελέτη, η οποία έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Άγκνες Φλέελ, νευρολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο, συμμετείχαν 141 εθελοντές ηλικίας άνω των 63 ετών, οι οποίοι είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων. Στη μελέτη δεν συμμετείχαν υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ή όσοι έπιναν πάνω από 3,5 ποτά την ημέρα και όσοι ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης.
Υψηλό “ζάχαρο” χαμηλή μνήμη
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αναλύσεις αίματος και μετρήθηκαν μεταξύ άλλων τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της HbA1c. Υπεβλήθησαν επίσης σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, καθώς και σε εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που είχαν επίπεδα σακχάρου και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κοντά στα υψηλά όρια του φυσιολογικού ορίου είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και ικανότητας μάθησης. Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της γλυκόζης (δίχως όμως να περνούν το ανώτατο φυσιολογικό όριο), τόσο λιγότερες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν από μία λίστα 15 λέξεων που έπρεπε να απομνημονεύσουν.
Οι Γερμανοί ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα άτομα που είχαν υψηλό “ζάχαρο” διέθεταν μικρότερο σε μέγεθος ιππόκαμπο στον εγκέφαλό τους, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη.
Να σημειωθεί ότι το «ζάχαρο» του αίματος είναι φυσιολογικό όταν 10-12 ώρες έπειτα από την κατανάλωση του τελευταίου γεύματος κυμαίνεται από στα 70-110 mg/dl (αυτό είναι το λεγόμενο σάκχαρο νηστείας). Όταν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι κάτω από 6%. Η HbA1c μετριέται στο αίμα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν ώρες μετά από ένα γεύμα και και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του σακχάρου τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα και στους ανθρώπους δίχως διαβήτη ή προδιαβήτη, η ελάττωση των επιπέδων σακχάρου μπορεί να διαφυλάξει τη μνήμη και τις νοητικές δεξιότητες με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Φλέελ.
«Ξέραμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με φτωχή μνήμη ακόμα και στα άτομα δίχως διαβήτη και αυτό είναι σημαντικό», σχολίασε η δρ Κλαιρ Ουώλτον, από την βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ.
Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνεται με την άσκηση. Άρα η άσκηση κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό.