Είναι γεγονός ότι μετά τη γέννηση ενός μωρού υπάρχει ερωτική αμηχανία. Η μητρότητα δημιουργεί στη γυναίκα μια τάση αποχής από το σεξ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ορμόνη προλακτίνη η οποία μειώνει την παραγωγή των οιστρογόνων. Η φύση θέλει να αποτρέψει μια νέα εγκυμοσύνη στη γυναίκα που θηλάζει το μωρό της και πρέπει να φροντίσει το παιδί της. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι και η πατρότητα μειώνει την ερωτική επιθυμία στον άντρα.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Notre Dame, στην Ιντιάνα, τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού η τεστοστερόνη στο αίμα των ανδρών είναι μειωμένη κατά το ένα τρίτο. Και όταν ο πατέρας φροντίζει το μωρό επί τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να φτάσει το 50%. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η επιθυμία των ανδρών για σεξ.
Ανάλογη μείωση θα παρατηρείται και στους πατέρες που έχουν υιοθετήσει ένα μωρό. Το εύρημα αυτό, δηλαδή η μείωση της τεστοστερόνης, λόγω του μωρού κάνει τους ερευνητές να μιλούν για πατρικό ένστικτο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Λη Γκέτλερ και τους συνεργάτες του και βασίσθηκε σε 433 νέους πατέρες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αποτυπωθούν οι βιολογικές επιδράσεις της πατρότητας.
Πατρότητα και προλακτίνη
Εκτός από τη μείωση της τεστοστερόνης, οι εξετάσεις έδειξαν επίσης αύξηση της ορμόνης προλακτίνη, ιδίως στους άντρες που βοηθούσαν περισσότερο στην φροντίδα του μωρού. Να σημειωθεί πάντως ότι η χαμηλή προλακτίνη συνδέεται με σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες.
Η προλακτίνη αποκαλείται «η ορμόνη του θηλασμού», αλλά σε μικρές ποσότητες την παράγουν και οι άνδρες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της προλακτίνης κάνει τους άνδρες να αντιδρούν περισσότερο στις ανάγκες των βρεφών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γυναίκες.
«Οι μητέρες βιώνουν βαθιές βιολογικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του μωρού τους και πολλοί πιστεύουν ότι οι πατέρες είναι λίγο ως πολύ αμέτοχοι σε όλο αυτό», δήλωσε ο Γκέτλερ. «Ωστόσο η εξέλιξη των ειδών προσάρμοσε αναλόγως την ανδρική φυσιολογία, ώστε να επενδύουν στα μωρά τους και να τα φροντίζουν. Πιστεύω ότι οι άντρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να εστιάζουν στην φροντίδα των παιδιών, εις βάρος της σεξουαλικής επιθυμίας τους, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες», κατέληξε.
Όσον αφορά τις γυναίκες, μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.507 γυναίκες οι οποίες ρωτήθηκαν για την ερωτική τους δραστηριότητα τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού, προέκυψαν τα εξής στοιχεία: το 41% άρχισε να κάνει ξανά σεξ με κολπική διείσδυση 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, το 65% μετά από 8 εβδομάδες, το 78% μετά από 12 εβδομάδες και το 94% έξι μήνες μετά.