Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μερικοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους κάθε πρωί ενώ άλλοι σπάνια θυμούνται ότι είδαν κάποιο όνειρο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο ύπνο. Υπάρχουν οι άνθρωποι που κάνουν βαθύ ύπνο και αυτοί που κάνουν ελαφρό ύπνο. Μόνο το δεύτερο είδος μπορεί να θυμάται τα όνειρά του.
Σύμφωνα με τη γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, ο εγκέφαλος που κοιμάται βαθιά δεν μπορεί να απομνημονεύσει καινούργιες πληροφορίες -και τα όνειρα αποτελούν μία νέα πληροφορία. Πρέπει να ξυπνήσει έστω και για λίγο, για να το κάνει.Έτσι όσοι κοιμούνται βαθιά είναι δύσκολο να θυμηθούν τα όνειρά τους.
Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι αυτοί που θυμούνται τα όνειρά τους σχεδόν κάθε μέρα ξυπνούν τη νύχτα με διπλάσια συχνότητα από αυτούς που σπάνια τα θυμούνται. Ένας λόγος είναι επειδή οι εγκέφαλοι όσων θυμούνται τα όνειρα επηρεάζονται περισσότερο από της ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακριβώς επειδή κάνουν ελαφρό ύπνο.
Οι περιοχές του εγκεφάλου
Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Περίν Ρουμπί, από το Κέντρο Μελέτης της Νευροεπιστήμης της Λυόν (CRNL) του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε δύο ομάδες εθελοντών εστιάζοντας σε δύο περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάκληση στη μνήμη των ονείρων.
Οι 21 από αυτούς ανήκαν στην κατηγορία των ανθρώπων που θυμούνται τα όνειρα: κατά μέσον όρο, θυμούνταν τα όνειρά τους 5,2 ημέρες την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι 41 μετά βίας θυμούνταν 2 όνειρα το μήνα.
Υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) τους εθελοντές τόσο όταν αυτοί ήταν ξύπνιοι όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως έδειξαν οι τομογραφίες, όσοι θυμούνταν πολλά όνειρα είχαν ισχυρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό (mPFC) και στην κροταφοβρεγματική σύνδεση (TPJ).
Η κροταφοβρεγματική σύνδεση είναι μία περιοχή που παίζει ρόλο στον προσανατολισμό της προσοχής προς εξωτερικά ερεθίσματα και αποτελεί κέντρο επεξεργασίας των πληροφοριών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή διευκολύνει την κωδικοποίηση των ονείρων στη μνήμη.
Βαθύς και ελαφρός ύπνος
Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που θυμούνταν τα όνειρα περνούσαν πολύ λιγότερη ώρα στο στάδιο του βαθέως ύπνου (ύπνος βραδέων κυμάτων). Ο χρόνος που κοιμόντουσαν ελαφρά και μισοξυπνούσαν κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν διπλάσιος σε σχέση με αυτούς που δεν θυμούνταν τα όνειρά τους. Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε περισσότερο στα ακουστικά ερεθίσματα, όχι μόνο όταν κοιμόντουσαν αλλά και όταν ήταν ξύπνιοι.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό και στην κροταφοβρεγματική σύνδεση μπορεί να ευνοεί τον ελαφρύ ύπνο και έτσι να διευκολύνει την απομνημόνευση των ονείρων.