Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που πίνουν πολλά ροφήματα με ζάχαρη και εκείνες μετά την εμμηνόπαυση που τρώνε πολλά γλυκά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αναφέρουν ερευνητές από τον Καναδά σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκσε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος της ζάχαρης στον καρκίνο διερευνάται τα τελευταία χρόνια καθώς φαίνεται πως η ζάχαρη ενισχύει κάποιες αναβολικές ορμόνες.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις «γλυκιές» προτιμήσεις ομάδας εθελοντριών και την πυκνότητα των μαστών τους, η οποία αποτελεί έναν καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Στη μελέτη τους συμμετείχαν 1.555 γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων είχαν περάσει την κλιμακτήριο και οι άλλες όχι.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή του, που μεταξύ άλλων περιείχαν ερωτήματα για την κατανάλωση γλυκισμάτων (όπως η σοκολάτα, τα ντόνατς, οι τούρτες και οι τάρτες), ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης (όπως οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά) και επιτραπέζιας ζάχαρης. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε μαστογραφία για να αξιολογηθεί η πυκνότητα των μαστών τους.
Μαστικός αδένας και μαστογραφία
Όπως γράφουν οι Καναδοί επιστήμονες, όσες προεμμηνοπαυσικές γυναίκες έπιναν περισσότερες από τρεις μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα είχαν κατά 3% μεγαλύτερη πυκνότητα μαστών σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν καθόλου. Κάθε μερίδα αντιστοιχούσε σε 335 ml (όσο είναι ένα κουτάκι αναψυκτικού). Το ίδιο ίσχυε και για τις εθελόντριες που είχαν περάσει στην εμμηνοπαυση και έτρωγαν πολλά γλυκά.
Η διαφορά του 3% δεν είναι καθόλου μικρή όταν το θέμα είναι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, επισήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάρολιν Ντιόριο, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ.
Οι πυκνοί μαστοί είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, διότι διαθέτουν λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο μαστικό αδένα (είναι αυτός που παράγει και αποθηκεύει το γάλα), με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που μπορεί να γίνουν καρκινικά.
Επιπλέον, όταν αυτά τα κύτταρα αρχίσουν να δημιουργούν αλλοιωμένες περιοχές, μπορεί να καθυστερήσει ο εντοπισμός τους με τη μαστογραφία, επειδή η ευκρίνεια της μαστογραφιας είναι μειωμένη όταν ο μαστικός ιστός είναι πολύ πυκνός.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζάχαρη αυξάνει την πυκνότητα των μαστών επειδή διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι η ζάχαρη είναι ένας διατροφικός παράγοντας που ενισχύει ορισμένες ορμόνες όπως είναι η IGF-1 (insulin like growth factor-1 ή ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1). H ορμόνη αυτή αυξάνεται όταν κάποιος καταναλώνει πολλές θερμίδες, ακόμα και όταν αυτές προέρχονται από πρωτεΐνες.