Αν έχετε υψηλό “ζάχαρο”, δηλαδή διαβήτη τύπου 2, πρέπει να προσέχετε όχι μόνο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, αλλά και το αλάτι που καταναλώνετε, λένε Ιάπωνες ερευνητές.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη, δεν αρκεί να ρυθμίζει ένας διαβητικός το σάκχαρό του. Πρέπει να προσέχει και το αλάτι που καταναλώνει», ανέφερε ο Τσίκα Χορικάβα, από το Πανεπιστήμιο της Νομαρχίας Νιιγκάτα.
Να σημειωθεί ότι η καρδιοπάθεια είναι ο κύριος εχθρός των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, καθώς το 75% των θανάτων των διαβητικών οφείλονται στο έμφραγμα (καρδιακή προσβολή).
Αλάτι και καρδιαγγειακός κίνδυνος
Σε μελέτη του που συμμετείχαν 1.600 διαβητικοί, ηλικίας 40-70 ετών και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια μέσα στα 8 χρόνια.
Από τους 359 εθελοντές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση αλατιού (6.000 mg νάτριο την ημέρα) οι 41 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια, γράφουν οι ερευνητές. Αντίθετα, από τους 354 εθελοντές με την χαμηλότερη κατανάλωση αλατιού (2.800 mg νάτριο την ημέρα), μόνο οι 23 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια.
Οι διατροφικές συστάσεις για τους υγιείς ανθρώπους ορίζουν ως μέγιστη κατανάλωση νατρίου τα 2.300 mg την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού ή 6 γραμμάρια αλάτι) για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών -το 40% του αλατιού είναι νάτριο και το 60% είναι χλώριο. Για όσους όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (έχουν διαβήτη, υπέρταση ή νεφροπάθεια), η διατροφική σύσταση είναι για ποσότητα νατρίου 1.500 mg την ημέρα.
Στην Ελλάδα η κατανάλωση υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το 44% να προέρχεται από το ψωμί. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν πολύ αλάτι.