Εξετάζοντας πετσέτες χεριών της κουζίνας από 82 σπίτια σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος Τσαρλς Γκέρμπα, διαπίστωσαν ότι το 89% ήταν γεμάτες με βακτήρια.
Πιο συγκεκριμένα ήταν μολυσμένες με εντερικά βακτήρια, ενώ η μία στις τέσσερις ήταν μολυσμένες και με κολοβακτηρίδιο (e.coli). στο περιοδικό «Food Protection Trends».
Το εύρημα της μελέτης σημαίνει πως στεγνώνοντας τα χέρια, τους πάγκους της κουζίνας ή/και τα πιάτα με αυτές τις πετσέτες, οι ένοικοι των σπιτιών διασπείρουν παντού τα συγκεκριμένα βακτήρια, κινδυνεύοντας να πάθουν τροφική δηλητηρίαση.
«Η αυξημένη συχνότητα των εντερικών βακτηρίων στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στη διασταυρούμενη μόλυνση της τροφής, των αντικειμένων και των χεριών», γράφουν οι ερευνητές
Ο Γκέρμπα, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ και ως Dr. Germ, μελετά εδώ και 20 χρόνια το πως μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του περιβάλλοντος, συλλέγοντας δείγματα από οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους για να καταγράψει πόσα και ποια βακτήρια υπάρχουν.
Προγενέστερες, μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού είναι τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας. Σύμφωνα με τον Γκέρμπα, το σφουγγάρι είναι 200.000 φορές πιο μολυσμένο από το κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας και το πανί για το πλύσιμο των πιάτων είναι 20.000 φορές πιο μολυσμένο. Πολύ μολυσμένο είναι και το ξύλο κοπής της κουζίνας όπου παρασκευάζουμε τις σαλάτες και τις άλλες τροφές. Μη ξεχνάτε ότι το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει βακτήρια κοπράνων από το ζώο. Μη χρησιμοποιείτε λοιπόν το ίδιο ξύλο κοπής για κρέας και λαχανικά.
Ο νεροχύτης πιο μολυσμένος από την… τουαλέτα
Ο Γκέρμπα είχε δηλώσει στο παρελθόν: “Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλέστερο να φτιάξετε μια σαλάτα σε ένα κάθισμα τουαλέτας από ό, τι σε σε ένα ξύλο κοπής, στην κουζίνα”. Και πρόσθεσε: «Κάναμε μια έρευνα σε 1.000 σφουγγάρια και πανιά για τα πιάτα στην κουζίνα, και βρήκαμε ότι περίπου το 10% είχε σαλμονέλα. Υπάρχουν περισσότερα E. coli σε ένα νεροχύτη της κουζίνας από ό, τι σε μια τουαλέτα, όταν φυσικά την έχετε ξεπλύνει. Ο νεροχύτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τα E. coli να ζήσουν και να αναπτυχθούν, δεδομένου ότι τρέφονται με τις τροφές που είναι στον αγωγό“.
Τι πρέπει να κάνουμε; Προφανώς να πλένουμε τις πετσέτες των χεριών της κουζίνας συχνά και να αλλάζουμε τα σφουγγάρια. Το ιδανικό, λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είναι να πλένουμε στο χέρι τις πετσέτες της κουζίνας έπειτα από κάθε χρήση και μία φορά την εβδομάδα να την πλένουμε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.
Μια άλλη μελέτη του Γκέρμπα που δημοσιεύθηκε στο 2011 στο Trends Προστασία Τροφίμων διαπίστωσε ότι το 8% των τσαντών που χρησιμοποιούμε συχνά για αγορές τροφίμων περιέχουν E. coli. Τα βακτήρια αναπτύσσονται όταν χυμοί κρέατος και άλλων τροφών, όπως τα άπλυτα φρούτα, παραμένουν στις τσάντες. Αν πλένετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σας, μπορείτε να βοηθήσετε να μειώσει τα βακτήρια κατά σχεδόν 99,9%.
Μια άλλη μελέτη έχει βρει ότι πολλά βακτήρια υπάρχουν και στο ψυγείο. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ψυγεία, βρήκαν ότι το κάτω ράφι τείνει να έχει τα περισσότερα βακτήρια λόγω της μεγαλύτερης υγρασία (καθώς στάζει από τα πάνω ράφια). Πρέπει να ξέρετε ότι το ψύχος δεν σκοτώνει τα βακτήρια, απλώς επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους.
Να σημειωθεί ότι τα βακτήρια επιζούν στο πλυντήριο όταν οι πετσέτες και τα ρούχα πλένονται σε θερμοκρασία κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αν θέλετε στα σίγουρα να απαλλάξετε τις πετσέτες χεριών ή τα ρούχα σας από τα εντεροπαθογόνα μικρόβια, πρέπει να βάλετε τη θερμοκρασία τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου.