Είναι γνωστό ότι οι άντρες, και ιδιαίτερα όταν είναι νεαροί, κάνουν πολύ περισσότερες παράτολμες πράξεις -κοινώς βλακείες- από τις γυναίκες.
Ορισμένες όμως από αυτές τις βλακείες είναι θανατηφόρες, όπως επιβεβαιώνει μια πρωτότυπη μελέτης Βρετανών ερευνητών, με επικεφαλής τον Ντένις Λέντρεμ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal».
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία μίας 20ετίας, που αφορούν τις βλακώδεις συμπεριφορές που επέδειξαν οι «νικητές» των βραβείων Darwin. Τα βραβεία αυτά απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν κάτι τόσο βλακώδες, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφήσουν απογόνους, δηλαδή είτε πέθαναν από καθαρή ανοησία είτε στειρώθηκαν.
Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές -και μακάβριες- περιπτώσεις είναι οι εξής:
Κάποιος ανέβηκε σε ένα κλεμμένο καροτσάκι σούπερ μάρκετ, το οποίο έδεσε στο πίσω μέρος ενός τρένου, που τον τράβηξε λίγα χιλιόμετρα προς… τον θάνατό του.
Ένας τρομοκράτης άνοιξε πακέτο με τη βόμβα που είχε αποστείλει ο ίδιος, όταν του το επέστρεψε το ταχυδρομείο επειδή δεν είχε αρκετά γραμματόσημα.
Ένας κλέφτης συρματόσχοινων έκοψε το καλώδιο της καμπίνας ενός ασανσέρ, ενώ ο ίδιος βρισκόταν μέσα.
Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση τριών ανδρών που έπαιζαν σε ένα μπαρ μια παραλλαγή ρώσικης ρουλέτας, πίνοντας εναλλάξ αλκοόλ και πατώντας πάνω σε μια νάρκη που δεν είχε εκραγεί, για να δουν ποιος θα είναι ο «τυχερός». Όταν η νάρκη έσκασε, φυσικά «τυχεροί» ήταν και οι τρεις.
Η πιο κραυγαλέα βλακεία θεωρείται η περίπτωση ενός εργάτη που κατεδάφιζε με εκσκαφέα ένα χώρο στάθμευσης αρχίζοντας από τις κολώνες χωρίς να σκεφτεί τι θα γινόταν όταν η στέγη θα έπεφτε πάνω του.
Πάντως η έρευνα των Βρετανών ειδικών πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή διότι πίσω από όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκεται μια γυναίκα – ποιος άλλος θα τα μάζευε; Επιπλέον, συχνά στις βλακείες των ανδρών υπεισέρχεται ένας παράγοντας που μειώνει τη λογική σκέψη, και αυτός δεν είναι άλλος από το αλκοόλ.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι από τα 318 βραβεία Darwin, τα 282 αφορούσαν άντρες, τα 36 γυναίκες και τα 14 ζευγάρια. Επομένως, ένα μέρος της ανθρώπινης βλακείας, μικρό έστω, “απονέμεται” και στις γυναίκες.