Η βακτηριακή ανάλυση των κινητών είναι ένας τρόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς την μικροβιολογία της καθημερινής ζωής. Κι αυτό γιατί τα smartphone είναι γεμάτα με βακτήρια, όπως φάνηκε από μια συλλογή ανησυχητικών φωτογραφιών.
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey αποτύπωσαν τα τηλέφωνά τους σε δίσκους Petri (φωτογραφία). Οι δίσκοι Πέτρι είναι ρηχά, κυλινδρικά, πλαστικά ή γυάλινά πιατάκια μέσα στα οποία καλλιεργούνται βακτήρια για εργαστηριακά πειράματα.
Μετά από τρεις ημέρες, τα βακτήρια που είχαν αναπτυχθεί στους δίσκους σόκαραν τους ερευνητές με αυτό που ανακκάλυψαν.
Σε αρκετά κινητά βρέθηκε ο επικίνδυνος χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) ένα βακτήριο που υπολογίζεται ότι φέρει το 20% του γενικού πληθυσμού. Πιο συχνά αυτό το βακτήριο κρύβεται στην μύτη αλλά υπάρχει και στο δέρμα. Αν δημιουργηθεί μία μικρή πληγή στο δέρμα, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι μια συχνή αιτία μολύνσεων που προσβάλλουν το δέρμα, τα οστά, και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, μολυσματικό κηρίο ακόμη και σηψαιμία.
Ένα άλλο μικρόβιο που εντοπίστηκε ήταν ο βάκιλος mycoides. Ο βάκιλος αυτός απαντάται συνήθως στο έδαφος, κάτι που υποδηλώνει ότι ο χρήστης του κινητού τηλεφώνουν έχει έρθει σε επαφή με το έδαφος πρόσφατα.
Το πείραμα ήταν μέρος ενός project που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με τους φοιτητές του ο δρ Σάιμον Παρκ, λέκτορας Πρακτικής & Βιοϊατρικής Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης του μαθήματος.
Η ανάλυση των συσκευών έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των κινητών ήταν τόσο βρώμικα που είχαν μέχρι και 10 φορές περισσότερα μικρόβια από το αποδεκτό επίπεδο. Τα ακουστικά είχαν, κατά μέσο όρο, 18 φορές περισσότερα εν δυνάμει επιβλαβή μικρόβια από ένα τη λαβή της τουαλέτας των ανδρών. Ένα από τα κινητά τηλέφωνα που εξετάστηκαν είχε τόσο υψηλά επίπεδα βακτηρίων που θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης του να πάθει σοβαρή στομαχική διαταραχή.
Ο Πάρκ δήλωσε: «Το κινητό τηλέφωνο αποτυπώνει την ιστορία των προσωπικών και σωματικών επαφών μας με άλλους ανθρώπους, χώρους και αντικείμενα».