Σημαντική αύξηση θα παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία εξέτασε τις τάσεις σε 35 χώρες. Η αύξηση για τη Ελλάδα θα είναι από τις μικρότερες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet από ερευνητές του Imperial College London και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και βασίστηκε σε στατιστικά μοντέλα.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Majid Ezzati, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας, οι αναμενόμενες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής δεν οφείλονται τόσο στη μείωση των θανάτων κατά την παιδική ηλικία, αλλά στις βελτιώσεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Οι χώρες που θα πάνε καλά, είναι όσες έχουν επενδύσει στα συστήματα Υγείας τους και ταυτοχρόνως εξασφαλίζουν ότι όλοι οι κάτοικοί τους έχουν πρόσβαση σε αυτά», είπε ο Ezzati.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συνεχής αύξηση στην επιβίωση των ανθρώπων θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα συστήματα Υγείας και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Στις περισσότερες από τις 35 χώρες που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί σημαντικά στα χρόνια που έρχονται, με εξαίρεση 6 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται εκείνες που κάποτε ήταν πρωταθλήτριες στην μακροζωία, η Ιαπωνία και η Ελλάδα.
Στην Ιαπωνία και την Ελλάδα οι αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής θα είναι από τις μικρότερες, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η Ελλάδα είναι στη πέμπτη θέση από το τέλος στις γυναίκες και στην προτελευταία θέση στους άνδρες (με τελευταία τα Σκόπια).
Σύμφωνα τις τάσεις, οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο το 2030 και το χάσμα στην επιβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών θα περιοριστεί στις περισσότερες χώρες. Το 2010, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες από 3,9 χρόνια (Νέα Ζηλανδία) έως 8,5 χρόνια (Πολωνία).
Πρωταθλήτρια η Νότια Κορέα
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, οι γυναίκες στη Νότια Κορέα θα γίνουν ο πρώτος πληθυσμός στον κόσμο που το 2030 θα έχει προσδόκιμο ζωής πάνω από 90 έτη. Οι πιθανότητες γι’ αυτό είναι 57%. Κι αυτό διότι από το 1985 μέχρι σήμερα οι γυναίκες στη Νότια Κορέα κερδίζουν 3,7 χρόνια ζωής ανά δεκαετία και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός αυτός έχει αρχίσει να φθίνει.
Στις επόμενες θέσεις μακροβιότητας στις γυναίκες θα βρίσκονται η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ισπανία. Να σημειωθεί ότι σήμερα πρώτη χώρα στη γυναικεία μακροζωία είναι η Ιαπωνία. Στους άνδρες η Ιαπωνία είναι τέταρτη ενώ το 2030 προβλέπεται να είναι 11η.
Όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των ανδρών, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2030 υπάρχουν 95% πιθανότητες να ξεπεράσει τα 80 χρόνια στη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία και την Ελβετία, και 27% πιθανότητες να ξεπεράσει τα 85 χρόνια.
Οι αυξήσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Σερβία προβλέπεται να είναι οι μικρότερες μεταξύ των 35 χωρών. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, αφού οι μεν άνδρες θα ζουν 80 έτη και οι γυναίκες 83, περίπου όσο το Μεξικό και η Κροατία.
Για την Ελλάδα, η μελέτη δείχνει ότι το 2030 το προσδόκιμο ζωής των ανδρών θα είναι 80,6 έτη (από περίπου 78 έτη το 2010) και στις γυναίκες 84,8 έτη (από 82,6 έτη το 2010).
Οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γυναικών και ανδρών το 2010 (οριζόντιος άξονας) και το 2030 (κατακόρυφος άξονας).
Nα σημειωθεί ότι οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει τα 110 ή 120 χρόνια ζωής.
Πηγή: Future life expectancy in 35 industrialised countries: projections with a Bayesian model ensemble.