Ευρείας χρήσης αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences το οποίο ανήκει στην FABBS (Federation of Associations in Behavioral & Brain Sciences).
Μετά από αξιολόγηση της σχετικής βιβλιογραφίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα παυσίπονα, που χορηγούνται και χωρίς συνταγή γιατρού, επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τον άνθρωπο».
Οι συντάκτες της ανασκόπησης αναφέρουν ότι οι επιδράσεις των αναλγητικών είναι οι εξής:
- Ευαισθησία στις συναισθηματικά οδυνηρές εμπειρίες: Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι γυναίκες που έλαβαν μια δόση ιβουπροφαίνης ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν αποκλείονται από ένα παιχνίδι ή αισθάνονται προδομένες. Οι άνδρες ανέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.
- Δυνατότητα συνειδητοποίησης του πόνου του άλλου: Συγκριτικά με όσους πήραν εικονικό φάρμακο, αυτοί που πήραν μια δόση παρακεταμόλης ήταν λιγότερο συναισθηματικά αναστατωμένοι όταν διάβαζαν για την εμπειρία ενός άλλου ατόμου που είχε βιώσει σωματικό ή συναισθηματικό πόνο και ένιωθαν λιγότερη συμπόνια για το άτομο αυτό.
- Ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών: Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης έκαναν περισσότερες αβλεψίες σε ένα παιχνίδι που είχαν ερωτηθεί πολλές φορές.
- Αντιδράσεις σε συναισθηματικά αντικείμενα: Τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη χαρακτήρισαν ως ευχάριστες και δυσάρεστες φωτογραφίες λιγότερο αυστηρά από τα άτομα που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.
- Δυσφορία λόγω αποχωρισμού ενός αντικειμένου: Όταν τους ζητήθηκε να πουλήσουν ένα αντικείμενο, τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη όρισαν μια τιμή χαμηλότερη απ’ αυτήν που είχαν ορίσει τα άτομα της ομάδας ελέγχου.
Ο επίκουρος καθηγητής Kyle Ratner από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Με πολλούς τρόπους, τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Οι καταναλωτές υποθέτουν πως όταν παίρνουν ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο θα ανακουφίσουν τα σωματικά τους συμπτώματα αλλά δεν προβλέπουν τα ευρύτερα ψυχολογικά αποτελέσματα».
Ενώ οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πριν οι υπεύθυνοι χάραξη πολιτικών υγείας λάβουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα, προτείνουν στους υπεύθυνους να σκεφτούν τις ενδεχόμενες παρενέργειες και τα οφέλη σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προκαταρκτικών μελετών.