Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Είναι δυνατόν τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα αρώματα και τα χρώματα να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα όσο τα καύσιμα του αυτοκινήτου;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration) και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποδηλώνει ότι εάν θέλουμε να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στα κοινά οικιακά προϊόντα που απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds (VOC).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι καθώς οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με τα καύσιμα έχουν καταστεί καθαρότερες λόγω των νέων κανονισμών, έχουν μειωθεί από το 75% του συνόλου των εκπομπών VOC στο 50%. Το υπόλοιπο μισό, σύμφωνα με την έρευνα, προκαλείται κυρίως από χημικά προϊόντα.
Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού στα σπίτια, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα με απρόσμενα ευρήματα.
Φαίνεται λίγο περίεργο να εξισώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων με εκείνες των ψεκασμών, και πράγματι οι ερευνητές ήταν κάπως έκπληκτοι από τη διαπίστωση. “Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρούσας εργασίας”, ανέφερε ο Brian McDonald, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια εκτίμηση και αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή της αντίληψης για το πως προκαλείται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”.
Οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες και τελικά παράγουν τόσο το επιβλαβές όζον, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.
Οι επιστήμονες είπαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων νομίζουν πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας προέρχεται κυρίως από τα οχήματα, αλλά αυτό ήταν αλήθεια τα πιο παλιά χρόνια.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στις ΗΠΑ οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών (VOC), που εκπέμπονται από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα διπλάσιες έως τριπλάσιες από αυτές που θεωρούνται μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα είναι οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) να εμφανίζουν μια εικόνα «ισοπαλίας» (50%-50%).
Τα χημικά προϊόντα (καθαρισμού, βαφές, αρώματα κ.α.) έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε κατά τη χρήση τους να διαχέονται στον αέρα. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες τέτοιων οργανικών πτητικών ουσιών μέσα στο σπίτι τους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους από τα χημικά μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσια από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους.
Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη που έγινε από Νορβηγούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine βρήκε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες και γενικότερα όσες χρησιμοποιούν συχνά σπρέι καθαρισμού και άλλα χημικά προϊόντα στο σπίτι τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.235 άτομα με μέση ηλικία 34 ετών, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Το συμπέρασμα ήταν ότι η επίπτωση στη λειτουργία των πνευμόνων μιας καθαρίστριας από τα προϊόντα καθαρισμού είναι ανάλογη με το κάπνισμα επί 20 χρόνια.