Τα άτομα που έχουν περάσει σε νεαρή ηλικία σε ηλιόλουστες περιοχές θεωρείται ότι έχουν σημαντική προστασία από τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης στην μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Αιτία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παραγωγή της βιταμίνης D.
Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος προσβάλλοντας τη μυελίνη, μια ουσία που επικαλύπτει τα νευρικά κύτταρα.
Τα άτομα που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση τείνουν να βιώνουν μια σταδιακά μειωμένη ποιότητα ζωής, καθώς η κατάσταση – η οποία χαρακτηρίζεται από κόπωση, υποβαθμισμένη ισορροπία και συντονισμό καθώς και προβλήματα οράσεως – εξελίσσεται. Αν και οι ακριβείς αιτίες της ασθένειας είναι ασαφείς, γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν το φύλο (οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με πολλαπλή σκλήρυνση), το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Ερευνητές του British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό 151 λευκών Αμερικανίδων με πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν διαγνωστεί κατά μέσο όρο όταν ήταν 40 ετών και 235 γυναίκες ανάλογης ηλικίας χωρίς τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.
Οι γυναίκες που είχαν μεγαλώσει σε ηλιόλουστες περιοχές και είχαν την υψηλότερη έκθεση σε ακτίνες UV-B είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση από εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία. Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι γυναίκες εκτός σπιτιού τα καλοκαίρια στα νεανικά τους χρόνια τόσο μειωμένος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η βιταμίνη D
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπολόγισαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με την υψηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία μεταξύ 5 και 15 ετών, είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης από εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης στην UV-B.
Η επικεφαλής της μελέτης Helen Tremlett, ανέφερε: “H UV-B ακτινοβολία βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν σχετιστεί με κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που εκδηλώνουν τη νόσο έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο, χειμώνα και καλοκαίρι. Επιπλέον, η έρευνά μας έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν πολλαπλή σκλήρυνση είχαν μειωμένη έκθεση στον ήλιο […] αργότερα στη ζωή τους, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία”.
Η Tremlett πάντως σημείωσε ότι ο ήλιος έχει και μια κακή πτυχή, τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε ακρότητες και υπερβολές.