Μια νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες ενδείξεις ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία, αφού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πάνω από τρία φλιτζάνια την μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης που αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό ισχύει όμως μόνο για τους μη καπνιστές.
Αν απλά δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ημέρα χωρίς καφέ, δεν είστε οι μόνοι. Αρκετοί άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν τον καφέ ως μια ενεργειακή ώθηση, αλλά οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες επιδράσεις.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, συνέδεσε την κατανάλωση καφέ με την μείωση της ηπατικής νόσου κατά 70%, ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το ποτό με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association και υποδηλώνει περαιτέρω ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς μας. Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία προκαλείται συσσώρευση “πλάκας” μέσα στις αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των αρτηριών και τη τη ροή του αίματος. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς (σταφανιαίες) μπορεί μετά από δεκαετίες να εμφανιστεί στηθάγχη. Μπορεί επίσης η “πλάκα” να σπάσει και αυτό να οδηγήσει σε θρόμβωση, κάτι που με τη σειρά του να προκαλέσει καρδιακό έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό ή πνευμονική εμβολή.
Η πλάκα περιλαμβάνει έναν αριθμό ουσιών που βρίσκονται στο αίμα, όπως είναι η χοληστερόλη και το ασβέστιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές – όπως π.χ. είναι η Dirce Maria Marchioni, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο – λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο καφές επηρεάζει τη συσσώρευση του ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες και εκείνες που έχουν εξετάσει αυτή τη σχέση βρήκαν ασυνεπή αποτελέσματα.
Για να διερευνήσει περαιτέρω την εν λόγω σχέση, η Marchioni και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για 4.426 ενήλικες, ηλικίας 50 ετών, κατά μέσο όρο, που ζούσαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να καθορίσουν πόσο καφέ κάθε άτομο κατανάλωνε. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει των αποτελεσμάτων:
- Η πρώτη ομάδα έπινε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα
- Η δεύτερη ομάδα έπινε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα
- Η τρίτη ομάδα έπινε πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα
Περίπου το 56% των συμμετεχόντων έπινε καφέ δύο φορές την ημέρα, ενώ σχεδόν το 12% δήλωσε ότι έπινε πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα. Σχεδόν όλοι έπιναν καφέ με καφεΐνη.
Όλα τα άτομα υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες. Το 10% του δείγματος είχε σοβαρές εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν κάτω από ένα φλιτζάνι ή ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία ασβέστωση στις αρτηρίες τους. Ωστόσο, μετά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η σχέση ήταν στατιστικά σημαντική μόνο για αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι μη καπνιστές που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας ασβέστωσης. Για τους πρώην ή τρέχοντες καπνιστές, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να μην έχει οφέλη για τη συσσώρευση ασβεστίου.
“Είναι πιθανό οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος να εξαφανίζουν τα οφέλη της πρόσληψης καφέ στις καρδιαγγειακές παθήσεις”, είπαν οι ερευνητές, έτσι ώστε οι θετικές επιπτώσεις του καφέ να υπάρχουν μόνο για τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ”.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή η μελέτη τους είναι παρατηρητική, δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίας και αποτέλεσματος μεταξύ κατανάλωσης καφέ και συσσώρευσης ασβεστίου. Παρόλα αυτά, είπαν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να έχει κλινικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, η Marchioni και οι συνεργάτες της έγραψαν: “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να ασκήσει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα κατά της ασβέστωσης των στεφανιαίων και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά σε μη καπνιστές”.
Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας το 2017 βρήκε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα), που αντιστοιχεί σε πρόσληψη πολυφαινολών 101-337 mg ημερησίως είχε ευεργετική επίδραση στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ομοκυστεΐνη.