Όταν είμαστε παιδιά, η απόκτηση του καλύτερου φίλου μπορεί να συμβεί με το πρώτο παιχνίδι. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η δημιουργία και η διατήρηση μιας φιλίας γίνεται πιο δύσκολη. Και όταν γίνουμε ενήλικες και παντρεμένοι, το γεγονός ότι έχουμε μικρά παιδιά και άλλα άτομα στον κύκλο μας, κάνει δύσκολο να βρούμε ποιοτικό χρόνο για να κάνουμε νέους φίλους.
Φιλία με την πρώτη ματιά δεν υπάρχει και το ερώτημα είναι πόσος χρόνος χρειάζεται να γίνει φίλος ένας ξένος.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships υπολόγισε ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 50 ώρες να περάσουμε μαζί με κάποιον πριν να τον θεωρήσετε περιστασιακό φίλο, 90 ώρες για να τον θεωρήσουμε πραγματικά φίλο και 200 ώρες να γίνουμε στενοί φίλοι.
Ο συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Hall, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, μελέτησε ενήλικες που ήταν σε απελπιστική ανάγκη εξεύρεσης φίλων σε δύο πειράματα: σε ανθρώπους που μόλις είχαν μετακομίσει σε μια νέα πόλη τους τελευταίους 6 μήνες και σε πρωτοεμφανιζόμενος στο κολέγιο. Και τους ζήτησε να αξιολογήσουν και να παρακολουθήσουν τον βαθμό εγγύτητας και τον χρόνο που αφιερώνουν μαζί με ένα νέο άτομο. Η πιθανότητα μετάβασης από έναν περιστασιακό φίλο σε έναν φίλο είναι μεγαλύτερη από το 50% και χρειάζονται περίπου 80-100 ώρες να είναι μαζί, κατέληξε η μελέτη.
Δεν χρειάζεται να είστε ομιλητικός για να κερδίσετε έναν φίλο, αλλά πρέπει να επενδύσετε σε “ποιοτικό” χρόνο. Ο συνολικός χρόνος που ξοδεύετε μαζί με κάποιον, ή το γεγονός ότι έχετε περάσει χρόνο στο σχολείο ή εργάζεστε μαζί, δεν σχετίζεται με την εγγύτητα της φιλίας. Απλά το να περνάτε χρόνο μαζί με κάποιον δεν είναι αρκετό για να γίνετε φίλοι, διαφορετικά όλοι θα είμασταν φίλοι με τους συναδέλφους μας.
Σχετικά με το περιβάλλον εργασίας, οι σχέσεις με τους συναδέλφους θεωρούνται “κλειστά συστήματα στα οποία τα μέλη δεν αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην ομάδα”, με άλλα λόγια δεν είναι σχέσεις επιλογής.
Όπως ανέφερε ο Hall, η μελέτη του δείχνει ότι μπορεί να έχετε συναδέλφους με τους οποίους περάσατε εκατοντάδες ώρες μαζί χωρίς να αναπτυχθεί φιλία. Για να υπάρξει πραγματική φιλία απαιτούνται αμοιβαίες αποκαλύψεις. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνει κανείς εμπιστευτικός ή συνωμοτικός με τους συναδέλφους για να προκύψει ουσιαστική σχέση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μεταφερθεί η σχέση έξω από τον χώρο εργασίας. Οι συμμετέχοντες που πραγματοποιούσαν δραστηριότητες εκτός εργασίας τους με κάποιον, όπως το να προσκληθούν στο σπίτι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βαθύτερες σχέσεις.