Μια μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες βρήκε τυχαία ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα.
Αν και είναι ακόμη νωρίς, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψή τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι που θα πάρει χρόνια.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Immunology. Ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν έναν νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.
Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται μόνο εναντίον των καρκινικών κυττάρων, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες.
Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.
Ο Δρ. Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα ανοσοποιητικό κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, κάτι που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον.
«Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψή μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό» επεσήμανε ο Βρετανός ανοσολόγος.
Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν άνθρωποι που, χάρη σε αυτό ακριβώς το είδος ανοσοκυττάρου, έχουν ήδη τέλεια ανοσία απέναντι σε οποιονδήποτε καρκίνο.
«Το κύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιον λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη» ανέφερε ο ειδικός.
Έως σήμερα υπάρχουν ορισμένες νέου τύπου αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες, όπως οι CAR-T και TCR-T, αλλά έχουν σχετική αποτελεσματικότητα και μόνο σε λίγα είδη καρκίνου, ιδίως στη λευχαιμία, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τους συμπαγείς όγκους, που είναι και συχνότεροι. Επίσης, είναι αρκετά εξατομικευμένες θεραπείες, κάτι που είναι πλεονέκτημα όσον αφορά στην καταλληλότητά τους για συγκεκριμένα άτομα, αλλά μειονέκτημα όσον αφορά στο εύρος των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν.
Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, το οποίο είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» όχι μόνο για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.
Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, έδωσαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων.
Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά στη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας. Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν εφέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
50 γνωστά φάρμακα έχουν αντικαρκινική δράση
Μια άλλη μελέτη βρήκε σχεδόν 50 φάρμακα που δεν έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, αλλά για τη χοληστερίνη, το διαβήτη, τις φλεγμονές, τον αλκοολισμό, ακόμη και την οστεοαρθρίτιδα… σκύλων, έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, συνεπώς στο μέλλον θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και ως αντικαρκινικά.
Αυτά τα σκευάσματα ήλθαν στο φως έπειτα από μία νέα αμερικανική έρευνα που έλεγξε στο εργαστήριο χιλιάδες φάρμακα κατά των καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τοντ Γκόλουμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντή του Προγράμματος Καρκίνου του κοινού Ινστιτούτου Broad των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Cancer.
Η απρόσμενη ανακάλυψη τόσων ήδη γνωστών φαρμάκων με άγνωστες έως τώρα αντικαρκινικές δυνατότητες ελπίζεται ότι μελλοντικά θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου.
«Νομίζαμε ότι θα ήμασταν τυχεροί, αν βρίσκαμε έστω και μία μόνο δραστική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες και εκπλαγήκαμε που βρήκαμε τόσες πολλές» δήλωσε ο Δρ. Γκόλουμπ.
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 4.500 φάρμακα που είτε έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είτε δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας.
Κατά καιρούς, οι επιστήμονες «σκοντάφτουν» πάνω σε νέες χρήσεις παλαιών φαρμάκων, όπως συνέβη π.χ. με την ασπιρίνη.
Η παρούσα έρευνα συνιστά μία συστηματική προσπάθεια, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, να μελετηθούν τυχόν νέες ιδιότητες φαρμακευτικών ουσιών κατά του καρκίνου.
Μερικά από τα νέα δυνητικά αντικαρκινικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με απρόσμενους τρόπους και όχι μπλοκάροντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες, όπως κάνουν αρκετά γνωστά φάρμακα κατά του καρκίνου. Κάποια μη ογκολογικά φάρμακα π.χ. ενεργοποιούν μία πρωτεΐνη κι άλλα σταθεροποιούν την αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών.