Η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική μπορεί να αυξήσει σημαντικά, μέχρι και κατά 15%, τη φυσική αντοχή ενός ανθρώπου και να έχει θετικές επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή άσκηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του δρ. Κώστα Καραγιώργη, υφηγητή αθλητικής ψυχολογίας στη Σχολή ‘Αθλησης και Εκπαίδευσης του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ.
Η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο αμερικανικό περιοδικό αθλητικής ψυχολογίας “Journal of Sport and Exercise Psychology”, επισημαίνει την ευεργετική επίδραση της μουσικής την ώρα της άσκησης, κάτι που κορυφαίοι αθλητές, όπως ο μαραθωνοδρόμος και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Χαϊλέ Γκεμπρελασιέ, κάνουν συστηματικά.
Η μουσική, πέρα από τη βελτίωση της φυσικής αντοχής, δημιουργεί αίσθημα μεγαλύτερης ευφορίας στον ασκούμενο και τον βοηθά να νιώσει πιο θετικά, ακόμα και όταν ασκείται πολύ εντατικά, στα όρια της φυσικής εξάντλησης.
Τα πορίσματα της έρευνας εφαρμόστηκαν στην πράξη σε δρόμο μεγάλης απόστασης που διοργάνωσε η Sony Ericsson με τίτλο “Τρέξε με το ρυθμό”. Ο δρ. Καραγιώργης επέλεξε, με επιστημονικά κριτήρια, τη μουσική που έπαιζαν ζωντανά 17 μουσικοί σταθμοί και συνόδευε από τα ακουστικά 12.500 δρομείς. Η έρευνα του δρ. Καραγιώργη έχει σημασία ειδικότερα για πάσχοντες από διάφορα νοσήματα (π.χ. καρδιοαγγειακά, παχυσαρκία π.χ.), οι οποίοι έχουν ιατρικές οδηγίες να ασκούνται βαδίζοντας γρήγορα ή τρέχοντας. Η συνοδεία μουσικής μπορεί να κάνει την όλη εμπειρία τους πιο θετική.