Η ψωρίαση ξεκινά από την κακή έκφραση 3 γονιδίων

Εντοπίστηκαν 3 γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση της ψωρίασης. Αμερικανοί ερευνητές ταυτοποίησαν τα γονίδια αυτά με πειράματά τους σε διαγονιδιακά (transgenic) ποντίκια, στα οποία είχαν εσκεμμένα χαλάσει τη λειτουργία των γονιδίων αυτών, όποτε και παρατήρησαν την εκδήλωση του συγκεκριμένο δερματικού νοσήματος. Ένα βήμα πιο μακριά, όταν οι επιστήμονες επανέφεραν με ειδικές διασταυρώσεις των ποντικιών τη λειτουργία των γονιδίων αυτών, παρατηρήθηκε 60 % μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στα ποντίκια που νοσούν.

Η ψωρίαση είναι μία συνηθισμένη ασθένεια του δέρματος, κατά την οποία εμφανίζονται λέπια και ερύθημα στα γόνατα, στους αγκώνες, στον κορμό και στα όρια του τριχωτού της κεφαλής. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ψωρίασης εμφανίζονται αρθρίτιδες στα γόνατα, στους αστραγάλους, στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων, ακόμα και στη σπονδυλική στήλη.

Πέρα από το θέμα της αισθητικής, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ενοχλήματα, όπως ο κνησμός ή το έντονο οίδημα. Στις πιο σοβαρές όμως περιπτώσεις εμφανίζονται κατά καιρούς πληγές στις ξηρές περιοχές του δέρματος και αυτό είναι επώδυνο. Εντοπίζονται περίοδοι ύφεσης και έντασης της νόσου στενά συνδεδεμένες με την ψυχολογική κυρίως και τη φυσική κατάσταση του πάσχοντα.

Η αιτία που προκαλεί την ψωρίαση δεν έχει ακόμα βρεθεί, έχει όμως διαπιστωθεί πως  η διαταραχή της ρύθμισης της διαίρεσης των επιθηλιακών κυττάρων στα σημεία εμφάνισης της ψωρίασης, οδηγεί τα κύτταρα σε συνεχή διαίρεση με αποτέλεσμα το σχηματισμό στρωμάτων νέων, γηραιότερων και νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα. Η ανακάλυψη των γονιδίων που υπεύθυνα για την εκδήλωση της ψωρίασης είναι η σημαντική αρχή για να μπορέσουν οι επιστήμονες να αποσαφηνίσουν το μηχανισμό με τον οποίο δημιουργείται και εδραιώνεται η ασθένεια αυτή.

Διακρίνονται τέσσερις τύποι ψωρίασης:

1. Ψωρίαση πλακώδους μορφής, που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή σύμφωνα με την οποία εμφανίζονται πλάκες αλλοίωσης στα συνήθη σημεία του σώματος.

2. Σταγονοειδής ψωρίαση, που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά και υποχωρεί μόνη της.

3. Ψωρίαση καμπτικών επιφανειών, που εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα, στις περιοχής κάτω από το στήθος και στις μηριαίες αύλακες της βουβωνικής περιοχής.

4. Φλυκταινώδης ψωρίαση, που εκδηλώνει μικρές φλύκταινες στις παλάμες και στα πέλματα.

Η ψωρίαση είναι μέχρι ώρας μία ανίατη ασθένεια, ενώ οι θεραπείες που ακολουθούνται έχουν επικουρικό και καταπραϋντικό χαρακτήρα. Η παρατήρηση όμως πως όταν οι επιστήμονες επανέφεραν με ειδικές διασταυρώσεις των ποντικιών τη λειτουργία των γονιδίων παρατηρήθηκε 60 % μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στα ποντίκια που νοσούν, ανοίγει το δρόμο για την εύρεση της θεραπείας.

Δείτε επίσης