Tα επίπεδα κορτιζόλης των μαλλιών δείχνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στις τρίχες των μαλλιών – δείκτης χρόνιου στρες- αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η κορτιζόλη, όπως μετράται στα μαλλιά, μπορεί να παράσχει μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των επιπέδων στρες.

Στη νέα έρευνα, τα επίπεδα κορτιζόλης των μαλλιών αποτελούσαν έναν πιο ακριβή δείκτη πρόγνωσης κινδύνου καρδιακής προσβολής σε σχέση με την υπέρταση, το κάπνισμα και την υψηλή χοληστερόλη.

Ο ερευνητής Stan VanUum, του Πανεπιστμίου Western Ontario in London, στον Καναδά, δήλωσε ότι το στρες εθεωρείτο μικρότερος παράγοντας κινδύνου σε σχέση με άλλους όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και δεν πίστευαν οι ερευνητές ότι θα ήταν ο ισχυρότερος. Όμως όταν η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης είναι χρόνια, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει άνοδο της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, παχυσαρκία και θρόμβους.

Στην έρευνα, μετρήθηκε η κορτιζόλη στα μαλλιά 56 αντρών που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με την κορτιζόλη άλλων ασθενών που νοσηλεύτηκαν για διάφορες νόσους. Οι άντρες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά σε σχέση με άντρες που δεν εμφάνισαν καρδιακή προσβολή.

Οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά ορισμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιακή προσβολή, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά οι άντρες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με άντρες που δεν υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, οι άντρες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν μπορούμε να αλλάξουμε τα επίπεδα της κορτιζόλης. Ίσως μπορεί να μειωθεί με μέτρα περιορισμού του στρες.

Ο Redford Williams, του University Medical Center στο Durham, θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν φτάσουμε στο σημείο να μετράται η κορτιζόλη στα μαλλιά ως εξέταση ρουτίνας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stress.’

Δείτε επίσης