Ο διαβήτης προκαλεί προβλήματα όρασης

Το 30% των ατόμων άνω των 40 ετών που πάσχουν από διαβήτη, μπορεί να έχουν σοβαρές διαταραχές στην όρασή τους. σύμφωνα με νέα έρευνα. Η διαταραχή αυτή, γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δημιουργεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή του ματιού και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων μεταξύ των 20 και 74 ετών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Xinzhi  Zhang και οι συνεργάτες του, εντόπισαν 1.000 περίπου ενήλικες με διαβήτη που είχαν υποβληθεί σε διαγνωστική απεικονιστική εξέταση οφθαλμού. Από αυτούς το 29% βρέθηκε να έχει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το 4% είχε αναπτύξει προβλήματα που οδηγούν σε αυτή τη διαταραχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που πάσχει κανείς από διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου εκτός από τη διάρκεια της ασθένειας του διαβήτη και τη χρήση ινσουλίνης είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη καθώς και τα υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη Α1c και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ Zhang τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα τους, η υπέρταση καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης που θα αποτρέψουν κάποιες επιπλοκές, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά κύριο λόγο.

«Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, έχουμε την ευκαιρία για πρόληψη ή τη μείωση απώλειας της όρασης», κατέληξε ο Δρ Zhang.

Δείτε επίσης