Μελέτη για τα τριάντα χρόνια εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Αυστραλία με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Πρόκειται για την Κάντις Ριντ, η οποία στις 23 Ιουνίου θα εορτάσει την 30η επέτειο των γενεθλίων της.

Με την ευκαιρία της σημαντικής επετείου, θα γίνει ειδική μελέτη στην Αυστραλία για “τα παιδιά του σωλήνα”. Θα ερευνηθούν 600 μητέρες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση και 400 παιδιά ηλικίας 18 έως 27 ετών, που γεννήθηκαν με την ίδια μέθοδο.

“Θέλουμε να δούμε πώς είναι τα παιδιά αυτά και οι μητέρες τους και αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στην υγεία τους”, λέει η Κέϊτ Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας που κάνει τη μελέτη.

Η ίδια προσθέτει πως από τα στοιχεία που υπάρχουν όλα δείχνουν πως “παιδιά και μητέρες είναι μια χαρά, αλλά θέλουμε να δούμε αν αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά”.

Σύμφωνα με την κα Γουίλσον, έχουν γίνει μελέτες για “παιδιά του σωλήνα” έως 13 ετών, αλλά καμιά για αυτά που έχουν ενηλικιωθεί.

Στη μελέτη παίρνει μέρος και η 19χρονη ομογενής Καρίσα Κωστόγλου, που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης το 1991 καθώς και η μητέρα της Βιβιέν. Και οι δυο δήλωσαν στην εφημερίδα «The Age» πως είναι “μια χαρά”. Η Καρίσα είπε πως η ίδια εξομολογήθηκε στις συμμαθήτριές της πως είναι “παιδί του σωλήνα”.

“Μερικές φορές με πειράζουν”, είπε και πρόσθεσε: “Αλλά καλοπροαίρετα. Όπως μια φορά που μου έδειξαν μια σωλήνα και με ρώτησαν αν μου λείπει το …σπίτι μου”.

Όσο για τη μάνα της, Βιβιέν, αυτή λέει πως “η απόκτηση της κόρης μου ήταν ένα θαύμα. Προσπαθούσα τόσα χρόνια να κάνω παιδί χωρίς επιτυχία και τελικά ήρθε η Καρίσα, με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης”.

Δείτε επίσης