Φάρμακο για επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού

Ελπιδοφόρα νέα για εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από μία απ’ τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού φέρνουν Αμερικανοί ερευνητές. Yστερα από εργαστηριακή έρευνα και κάποιες πρώτες δοκιμές σε ασθενείς δηλώνουν ότι είναι γεγονός το πρώτο φάρμακο που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στον λεγόμενο «τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού».

Ο τριπλός αρνητικός καρκίνος του μαστού αφορά το 15% έως 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού και, μάλιστα, η επιθετικότητά του είναι τέτοια ώστε να χτυπά ακόμη και γυναίκες νεαρής ηλικίας. Η μορφή αυτή του καρκίνου του μαστού έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις υπόλοιπες μορφές του καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο φέρει την επωνυμία BSI-201.

Για την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία κλινική έρευνα στις ΗΠΑ για να πιστοποιηθούν τα ποσοστά αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, Οι εργαστηριακές έρευνες και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως το 62% των ασθενών που έλαβε το φάρμακο μαζί με χημειοθεραπευτική αγωγή εμφάνισε θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με ένα 21% που έκανε μόνο χημειοθεραπεία. Η συνδυασμένη αγωγή επίσης αύξησε το συνολικό προσδόκιμο ζωής από 5,7 (μόνο χημειοθεραπεία) σε 9,2 μήνες.

Μέχρι σήμερα τα τρία βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για τις άλλες μορφές καρκίνου του μαστού δεν μπορούσαν να προσβάλλουν τα κύτταρα του τριπλού αρνητικού καρκίνου. Το BSI-201 αποδεικνύεται αποτελεσματικό σ’ αυτά ακριβώς τα κύτταρα. Πάντως, οι εργαστηριακές έρευνες και οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς έδειξαν πως το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μαζί με άλλα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα.

Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φάρμακο είναι πολλά υποσχόμενο και μπορεί να είναι το επόμενο «θαυματουργό φάρμακο» ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Επιφανής ογκολόγος δήλωσε: «Είναι μία απ’ τις πιο συγκλονιστικές θεραπείες που έχουμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά χρειάζεται να κάνουμε μεγάλης έκτασης δοκιμές πριν να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική θα είναι».

Δείτε επίσης