Η πολλή τηλεόραση αφαιρεί χρόνια από τη ζωή

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλες περιόδους μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και άλλα αίτια ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Σε σύγκριση με ενήλικες που παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από δυο ώρες την ημέρα όσοι παρακολουθούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 46% να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 80% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου των 6 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Κάθε ώρα που περνούσε μπροστά στην τηλεόραση αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 18% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 9%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation.’

Η έρευνα εστίασε στην παρακολούθηση τηλεόρασης. Αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή για μεγάλες περιόδους-είτε σε ένα γραφείο είτε μπροστά στον υπολογιστή- μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο.

Σχεδόν 9.000 Αυστραλοί ενήλικες ηλικίας 50 ετών κατά μέσον όρο παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια από ερευνητές του Ινστιτούτου Baker για την Καρδιά και Το διαβήτη, στη Βικτόρια.

Ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε σε παχύσαρκους ανθρώπους αλλά και σε όσους εμφάνιζαν υγιές βάρος επειδή παρατεταμένες περίοδοι καθιστικής ζωής επηρεάζουν αρνητικά το σάκχαρο και τα λιπίδια στο αίμα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, David Dunstan, δήλωσε ότι πολλές φυσιολογικές δραστηριότητες που αφορούν την ορθοστασία και την κίνηση των μυών έχουν μετατραπεί σε καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες 3.846 αντρών και 4.954 γυναικών στην Αυστραλία οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Ορισμένοι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από δυο ώρες την ημέρα, άλλοι παρακολουθούσαν μεταξύ δυο και τεσσάρων ωρών και οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία παρατηρήθηκαν σε όσους παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μόνο σχετικά μικρός αριθμός συμμετεχόντων, 284 άνθρωποι, πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 87 που πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο και 125 που πέθαναν από καρκίνο.

Άνθρωποι με προϋπάρχουσα καρδιοπάθεια και ορισμένοι άλλοι αποκλείστηκαν από την έρευνα.
Ο Dr. Tim Chico, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι η τηλεόραση δεν παρέχει οφέλη στην υγεία και καταναλώνει χρόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει κάποιος περισσότερο υγιής.

Δείτε επίσης