Τα παραπάνω κιλά στην ηλικία των 70 προσθέτουν χρόνια

Παρά τις προειδοποιήσεις ότι το υπερβάλλον βάρος σκοτώνει, νέα έρευνα από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι υπέρβαροι άνω των 70 ετών έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 10 ετών σε σχέση με συνομήλικους φυσιολογικού βάρους.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Geriatrics Society’, έρχεται σε αντίθεση με έρευνες που υποδεικνύουν ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Leon Flicker, του Πανεπιστημίου Western Australia, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που επιβιώνουν στα 70 και έχουν σχετικά καλή υγεία, αντιμετωπίζουν διαφορετική ομάδα κινδύνων και οφελών σχετικά με το σωματικό λίπος, σε σχέση με νεώτερους ανθρώπους.

Ο Flicker και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία δεκαετίας, 9.200 Αυστραλών, ηλικίας 70 έως 75 ετών. Η έρευνα καθόρισε τα επίπεδα υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος. Περιλήφθησαν τέσσερις κατηγορίες: λιποβαρείς, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Όσοι ήταν υπέρβαροι αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 13% σε σύγκριση με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, δεν υπήρχε όφελος σε αυτούς που ήταν παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η καθιστική ζωή διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες και τον αύξανε κατά ένα τέταρτο στους άντρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε το σύστημα που καθορίζει ποιος είναι υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος.

Πηγές: ‘Journal of the American Geriatrics Society’.

Δείτε επίσης