Το στρες στα κύτταρα τα καθιστά καρκινικά

Νέα έρευνα σε μύγες, προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα γίνονται καρκινικά.

Το θέμα είναι πώς εμφανίζονται οι μεταλλάξεις στο κύτταρο και δημιουργούνται οι όγκοι. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Nature’, ερευνητές αναφέρουν ότι μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο μπορούν να ‘συνεργαστούν’ ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικά κύτταρα.

Ο Tian Xu, του Κέντρου Καρκίνου του Yale και του πανεπιστημίου Fudan στην Κίνα, δήλωσε ότι τα δυσάρεστα νέα είναι πως είναι πολύ ευκολότερο σε έναν ιστό να συσσωρευτούν μεταλλάξεις σε διαφορετικά κύτταρα παρά στο ίδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια των μυγών, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιδίου που συνδέεται με περίπου το ένα τρίτο των καρκίνων στον άνθρωπο. Ανακάλυψαν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο ίδιο κύτταρο μεταλλάξεις για να προκαλούν όγκους και πως το περιβαλλοντικό στρες, όπως οι πληγές, μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο Xu δήλωσε ότι πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν την ένδειξη στρες, όπως σωματικό στρες, ψυχολογικό στρες, λοιμώξεις και φλεγμονή.

Γενικότερα, δήλωσε ο Xu, η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου. Η καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί καρκίνο πάντα προσφέρει νέα όπλα στη μάχη της νόσου, κατέληξε.

Δείτε επίσης