EFSA: Η δισφαινόλη-Α που υπάρχει στα πλαστικά δοχεία, δεν αποτελεί απειλή για την υγεία

Η Δισφαινόλη-Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα και έχει απαγορευτεί στη Δανία και στη Γαλλία, δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Οι επιστήμονες της EFSA που είναι ειδικοί σε θέματα υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα συμπέραναν ότι δεν υπάρχει λόγος για να τροποποιήσουν τη θετική γνωμοδότηση του 2006 σχετικά με την ουσία αυτή, η οποία είχε επιβεβαιωθεί το 2008 από την EFSA, εξήγησε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει νέα επιστημονική αξιολόγηση 800 νέων μελετών με αντικρουόμενα ορισμένες φορές συμπεράσματα για τη χημική αυτή ουσία που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για την κατασκευή μεταξύ άλλων μπιμπερό και πλαστικών δοχείων για τρόφιμα και ποτά.

Η γνωμοδότηση της EFSA θα επιτρέψει στην ΕΕ να πάρει μια απόφαση, καθώς δύο χώρες της ΕΕ, η Γαλλία και η Δανία, αποφάσισαν μονομερώς να απαγορεύσουν την κατασκευή και την κυκλοφορία στην αγορά μπιμπερών που περιείχαν Δισφαινόλη-Α.

Η απαγόρευση στη Δανία είναι πιο εκτεταμένη, καθώς αφορά όλα τα προϊόντα που περιέχουν BPA και χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών ως την ηλικία των 3 ετών.
Η Δισφαινόλη-Α είναι απαγορευμένη στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.
Οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας έκριναν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κανένα νέο αποδεικτικό στοιχείο που θα τους οδηγούσε να επανεξετάσουν την προηγούμενη γνωμοδότηση.

Δείτε επίσης