Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα στοματικά διαλύματα προστατεύουν από την πλάκα

Η FDA προειδοποιεί μέσω γραπτής επιστολής τρεις εταιρίες — Johnson & Johnson, CVS και Walgreen — οι οποίες εμπλέκονται στην παραγωγή και προώθηση των στοματικών διαλυμάτων τα οποία υποστηρίζουν οι εταιρίες ότι αφαιρούν την οδοντική πλάκα και βοηθούν στην υγεία των ούλων.

Οι προειδοποιήσεις αφορούσαν συγκεκριμένα τα προϊόντα: Johnson & Johnsons Listerine Total Care Anticavity Mouthwash, CVSComplete Care Anticavity Mouthwash και Walgreens Mouth Rinse Full Action.

Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν φθοριούχο νάτριο. Ενώ η FDA έχει αποφανθεί ότι το φθοριούχο νάτριο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των τερηδονικών κοιλοτήτων, δεν ισχύει το ίδιο με την πρόληψη των περιοδοντικών ασθενειών ή την αφαίρεση της πλάκας.

Η Deborah Autor, (Director of the Office of Compliance in FDA’s Center for Drug Evaluation and Research) δήλωσε:

“Είναι σημαντικό για την FDA να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, όταν διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες ισχυρίζονται κάτι σχετικό με το φάρμακό τους ψευδώς ή παραπλανητικά , για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές δεν έχουν εξαπατηθεί.”

Η FDA λέει ότι είναι παράνομο να πούμε ότι ένα προϊόν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία κάποιας ιατρικής πάθησης ή ασθένειας, αν τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν εξεταστεί και εγκριθεί από την FDA. Για να γίνει αυτό για ένα νέο φάρμακο πρέπει να υποβληθεί για έλεγχο, ή η δραστική ουσία πρέπει να έχει ήδη αναγνωριστεί ως αποτελεσματική και ασφαλής για τους ισχυρισμούς αυτούς με μια μονογραφία φάρμακου OTC.

Σύμφωνα με την FDA, ο αριθμός των παραβιάσεων του FFDCA από τους υπεύθυνους παραγωγής και πώλησης στοματικών διαλυμάτων έχει αυξηθεί. Η πλειοψηφία των παραβιάσεων σχετίζεται με ισχυρισμούς για βελτίωση της υγείας χωρίς καμία απόδειξη. Ο Οργανισμός τονίζει ότι σκοπεύει να περιορίσει την αύξηση αυτή.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς ή δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με αυτά τα στοματικά διαλύματα, προσθέτει η FDA .

Παράλληλα ενημερώνει:

“Εάν έχετε αγοράσει κάποιο από αυτά τα στοματικά διαλύματα να γνωρίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από κοιλότητες, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την προστασία από την ασθένεια των ούλων.

Οι 3 εταιρείες έχουν πει ότι θα λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα» εντός 15 ημερών. Εάν δεν το πράξουν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές κυρώσεις, καθώς επίσης και την κατάσχεση των προϊόντων τους.

Δείτε επίσης