Αν πιστεύετε ότι αισθάνεστε κυριολεκτικά τον πόνο ενός άλλου, μπορεί να έχετε δίκιο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με απεικονιστική μέθοδο εγκεφάλου υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αληθινές σωματικές αντιδράσεις σε τραυματισμούς άλλων ανθρώπων.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι άνθρωποι που δηλώνουν πως αισθάνονται πόνο, στην πραγματικότητα έχουν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο, όταν βλέπουν κάποιον άλλον άνθρωπο να έχει τραυματιστεί.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Pain’, μπορούν ενδεχομένως να έχουν εφαρμογή στην κατανόηση και πιθανόν στην αντιμετώπιση περιστατικών ανεξήγητου λειτουργικού πόνου. Όπως εξήγησε ο ερευνητής Dr. Stuart W. G. Derbyshire, του Πανεπιστημίου Birmingham, ασθενείς με λειτουργικό πόνο νιώθουν πόνο χωρίς να υπάρχει φανερή νόσος ή τραύμα που να τον εξηγεί.
Επομένως, δήλωσε, υπάρχει σημαντική προσπάθεια να εντοπιστούν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να δημιουργείται ο πόνος. Ο Derbyshire δήλωσε ότι τώρα επιθυμεί να μελετήσει αν ο εγκέφαλος των ασθενών με λειτουργικό πόνο ανταποκρίνεται σε φωτογραφίες τραυματισμών με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασαν οι εθελοντές στην παρούσα έρευνα. Οι Derbyshire και Jody Osborn έδειξαν σε 108 φοιτητές αρκετές φωτογραφίες καταστάσεων πόνου-στις οποίες περιλαμβάνονταν αθλητές που είχαν τραυματιστεί και ασθενείς που ελάμβαναν ένεση. Περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών, δήλωσε ότι τουλάχιστον για μια εικόνα, όχι μόνο είχαν συναισθηματική αντίδραση αλλά ένιωθαν πόνο στην ίδια πλευρά που απεικονιζόταν η πληγή στη φωτογραφία.
Οι Derbyshire και Osborn then υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία 10 από αυτούς τους ανθρώπους που ανταποκρίνονταν και 10 ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονταν, οι οποίοι δεν ανέφεραν πόνο όταν έβλεπαν τις εικόνες. Με την απεικονιστική μέθοδο εγκεφάλου θέλησαν να δουν την αντίδραση των εθελοντών καθώς έβλεπαν είτε φωτογραφίες ανθρώπων που πονούσαν είτε φωτογραφιών που δημιουργούσαν συναίσθημα αλλά δεν έδειχναν πόνο είτε ουδέτερες εικόνες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι εθελοντές κοιτούσαν τις εικόνες με τον πόνο και οι δυο ομάδες έδειξαν δραστηριότητα στα κέντρα εγκεφάλου που αφορούν το συναίσθημα. Ωστόσο, όσοι ανταποκρίθηκαν έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο σε σύγκριση με όσους δεν ανταποκρίθηκαν και σε σύγκριση με τη δική τους εγκεφαλική αντίδραση στις εικόνες που δημιουργούσαν συναίσθημα.
Ο Derbyshire δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτό επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματική σωματική αντίδραση όταν παρατηρούν άλλους που έχουν τραυματιστεί ή πονούν. Ο ερευνητής σημείωσε ότι οι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν είχαν επίσης την τάση να δηλώνουν ότι απέφευγαν τις ταινίες τρόμου και τις ενοχλητικές εικόνες στις ειδήσεις, για να μην πονούν, γεγονός ευρύτερο από απλώς μια αντίδραση συναίσθησης του πόνου του άλλου.