Το 40% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί

Ποσοστό 40% των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο παγκοσμίως κάθε χρόνο θα μπορούσε να αποφύγει τη νόσο έχοντας προστατευτεί έναντι λοιμώξεων και έχοντας αλλάξει τον τρόπο ζωής του, σύμφωνα με ειδικούς.

Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Ενάντια στον καρκίνο (UICC) αποκαλύπτει εννέα λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο και προτρέπει τους αξιωματούχους υγείας να κατανοήσουν τη σημασία των εμβολίων και των αλλαγών στον τρόπο ζωής όσον αφορά τη μάχη κατά της νόσου.

Ο πρόεδρος του UICC, David Hill, δήλωσε ότι γεγονός είναι πως τώρα υπάρχει η γνώση για την πρόληψη ποσοστού 40% των καρκίνων και πως το τραγικό είναι πως δεν τη χρησιμοποιούμε.

Ο καρκίνος του τραχήλου και του ήπατος που προκαλούνται από λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες σύμφωνα με την έκθεση, όχι μόνο σε πλούσια κράτη αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου εμφανίζεται το 80% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου.

Ο καρκίνος είναι κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως και ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως αυξάνει, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ο αριθμός των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 45% από το 2007 έως το 2030, από 7,9 εκατομμύρια στα 11,5 εκατομμύρια θανάτους, μερικώς λόγω της αύξησης και γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο UICC ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να εστιαστεί η προσοχή όσων χαράσσουν πολιτικές υγείας στα εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο-όπως το εμβόλιο κατά του ιού HPV που προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο και εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β που προκαλεί νόσο στο ήπαρ και καρκίνο.

Ο Cary Adams, του UICC, σχολιάζοντας την έκθεση, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι υγείας έχουν την ευκαιρία και υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εμβόλια για να σωθούν ζωές και να εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και να ελέγξουν μέτρα που θα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Στις άλλες λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο περιλαμβάνονται η ηπατίτιδα C, ο ιός HIV και ο Epstein Barr, ιός που μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, ενδεχομένως θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι 40% αν υιοθετούνταν πλήρη μέτρα ανοσοποίησης και πρόληψης και αν συνδυάζονταν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, περιορισμό του αλκοόλ και μείωση της έκθεσης στον ήλιο. Ο Hill δήλωσε ότι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να καταρρίψουν ευρέως διαδεδομένους μύθους σχετικά με τον καρκίνο, συγκεκριμένα την αίσθηση ματαιότητας που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς με τη νόσο.

Ευρωπαίοι ειδικοί στον καρκίνο δημοσίευσαν έκθεση πέρσι προειδοποιώντας ότι ένα κύμα καρκίνου απειλεί τώρα τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπολογίζοντας ότι περίπου τα μισά από τα 12,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά του 2008 συνέβησαν σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Παρά τη διαθεσιμότητα πολλών επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τα αίτια της νόσου, ο Ηill δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως η ευκαιρία πρόληψης αυτής της τεράστιας κλιμάκωσης του καρκίνου μπορεί να χαθεί. 

Δείτε επίσης