Η σόγια περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου

Οι καρκίνοι του ενδομητρίου και των ωοθηκών είναι γνωστό πως επηρεάζονται από ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία μιμούνται συστατικά της σόγιας.

Ενώ ορισμένα συστατικά της σόγιας που δρουν σαν οιστρογόνα σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα καρκίνου στο μαστό έρευνες έχουν υποδείξει ότι συμβαίνει το αντίθετο για τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BJOG’, υποδεικνύει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των μορφών καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να είναι 40% χαμηλότερες στις γυναίκες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφών με βάση τη σόγια.

Ο ερευνητής Dr. Kwon Myung, του εθνικού Κέντρου καρκίνου στο Goyang, της Κορέας, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Οι 7 έρευνες που ανασκόπησε η ομάδα περιέλαβαν περισσότερες από 169.000 γυναίκες, από τις οποίες 3.516 είχαν εμφανίσει τον έναν από τους δυο τύπους καρκίνου. Οι περισσότερες έρευνες αξιολόγησαν την πρόσληψη σόγιας ή συστατικών της, από τροφές όπως τα όσπρια και οι πρωτεΐνες σόγιας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Myung, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις και οι επιστήμονες πρέπει να καθορίσουν ακόμα τη σωστή ποσότητα των τροφών που βασίζονται στη σόγια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BJOG’.

Δείτε επίσης