Μεταμόσχευση μόνιμης τεχνητής καρδιάς σε 15χρονο

Μόνιμη τεχνική καρδιά κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν Ιταλοί γιατροί σ’ έναν έφηβο 15 χρονών.  Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από  καρδιοχειρουργική ομάδα σε νοσοκομείο της Ρώμης και η καινοτομία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι το μόσχευμα δεν είναι προσωρινό.

Η προσωρινή τεχνητή καρδιά χρησιμοποιείται για να υποβοηθηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται εν αναμονή ενός συμβατού καρδιακού μοσχεύματος. Αυτή τη φορά, όμως, οι Ιταλοί καρδιοχειρουργοί μεταμόσχευσαν μία μόνιμη τεχνητή καρδιακή βαλβίδα.

Η επέμβαση από τους καρδιοχειρουργούς του Νοσοκομείου Παίδων «Μπαμπίνο Τζέσου» της Ρώμης, υπό τον δρα Αντόνιο Αμοντέο, διήρκησε 10 ώρες και οι γιατροί εκτιμούν ότι ο ασθενής θα μπορέσει να ζήσει με την τεχνιτή καρδιά για 20-25 χρόνια. Παρά τη μεγάλη διάρκεια της επέμβασης ο νεαρός ξύπνησε έχοντας καλή διάθεση και όταν η μητέρα του τον κάλεσε απάντησε “δεν μπορώ να σου μιλήσω τώρα, πλένω τα δόντια μου”.  Πάντως, το παιδί θα παραμείνει επί δύο εβδομάδες στην μονάδα εντατικής θεραπείας, Η τεχνητή καρδιά που εμφυτεύθηκε έχει πλάτος τεσσάρων εκατοστών και ζυγίζει 400 γραμμάρια. Ειδικές προφυλάξεις ελήφθησαν, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού.

Η συσκευή είναι μια ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη υδραυλική αντλία, τοποθετημένη πλήρως μέσα στον θώρακα. Τροφοδοτείται από ένα ρευματολήπτη που βρίσκεται πίσω από το αριστερό αυτί και ο οποίος συνδέεται με μια μπαταρία στερεωμένη στη ζώνη του ασθενούς και φορτίζεται τη νύχτα από ένα κινητό τηλέφωνο.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια επέμβαση έγινε σε αγόρι και όχι σε ενήλικα. Πέρυσι είχε γίνει επίσης μια μεταμόσχευση τεχνιτής καρδιάς σε ένα 13άχρονο αγόρι αλλά ήταν προσωρινού χαρακτήρα.

Δείτε επίσης