Ο εμβολιασμός της μητέρας προστατεύει και το μωρό

Τα νεογέννητα μωρά, οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήσαν έγκυες, είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν γρίπη ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων και τα έμμεσα οφέλη για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στη διάρκεια των εξάρσεων της γρίπης, τα μωρά κάτω των έξι μηνών τείνουν να κολλάνε πιο σπάνια τη γρίπη σε σχέση με τα μεγαλύτερα μωρά έξι έως 12 μηνών. Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα μικρότερα μωρά προστατεύονται ακόμα από τα φυσικά αντισώματα που είχε αναπτύξει το σώμα της μητέρας τους μετά τον εμβολιασμό της κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυος.

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι τα μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήσαν έγκυες, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων γρίπης κατά τη γέννησή τους, καθώς και στην ηλικία των δύο έως τριών μηνών σε σχέση με τα μωρά, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει εμβόλιο γρίπης.

Δείτε επίσης