Οι έγκυες μπορούν να πίνουν μέχρι δύο ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα

Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια έγκυο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College)του Λονδίνου και  συμμετείχαν 11.500 παιδιά μέχρι πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρ’ ότι η ασφαλέστερη επιλογή είναι πάντα η αποχή, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την εβδομάδα μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι έγκυες που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι με αλκοόλ την ημέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με προβλήματα νοητικά, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης.

Όταν μία έγκυος γυναίκα πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το μεταβολίσει σωστά στον οργανισμό του.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι η σύσταση προς τις εγκύους είναι να μην πίνουν, καθώς ακόμα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι έστω και το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη στο έμβρυο.

Δείτε επίσης