Ανακαλύφθηκε μηχανισμός που προκαλεί υπέρταση

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν ορμονικό μηχανισμό που προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος στην προεκλαμψία. Ως προεκλαμψία ορίζεται η μετά την 20 εβδομάδα της κύησης αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με πρωτεϊνουρία ή οίδημα ή και τα δύο. Το σημαντικό εύρημα των Βρετανών ερευνητών μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες θεραπείες για την υπέρταση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ (Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών) και Νότιγχαμ, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Κάρελ, στη σχετική παρουσίαση της μελέτης τους στο περιοδικό “Nature”, αναφέρουν τον μηχανισμό με τον οποίο το σώμα ελέγχει την πίεση του αίματος και πώς μερικές φορές αυτός διαταράσσεται.

Η πίεση του αίματος ελέγχεται από μια ορμόνη που ονομάζεται αγγειοτενσίνη (angiotensin) η οποία κάνει τα αγγεία να στενεύουν αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κατανοητό πως συμβαίνει αυτό. Τώρα αυτό έχει βρεθεί. Προκαλείται από μια πρωτείνη που οξειδώνεται και τελικά προκαλεί την απελευθέρωση της αγγειοτενσίνης η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος.

Δείτε επίσης