Επιληψία: Η αντιμετώπιση της “ιεράς νόσου”

Η επιληψία είναι μια ασθένεια που πάντα προκαλούσε από τρόμο μέχρι και δέος – οι αρχαίοι της χρέωναν θεϊκή προέλευση. Πολλές παλαιές αντιλήψεις για αυτή τη σοβαρή νευρολογική ασθένεια συντηρούνται ακόμα και σήμερα εμποδίζοντας τους ανθρώπους που νοσούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους για μια φυσιολογική ζωή.

H  επιληψία δεν είναι ψυχική νόσος και γι΄ αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που αφορά τον εγκέφαλο. Είναι η πιο συχνή σοβαρή νευρολογική νόσος. Πάνω από 60 εκ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές επιληψίας και στην Ελλάδα υπολογίζεται ο αριθμός αυτός μεταξύ 100-120.000 ατόμων.

Περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν, ενώ μέχρι 5% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτομο είναι επιληπτικό.

“‘Αλλο είναι επιληψία και άλλο είναι επιληπτική κρίση. Επιληπτική κρίση είναι ένα σύμπτωμα, όπως είναι ο πυρετός, δεν είναι αρρώστια, είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανίσουν 1 στα 20 άτομα, κάποια φορά στη ζωή τους για διάφορες αιτίες, όπως θα μπορούσε να είναι ένας κοινός πυρετός ή μια αφυδάτωση. Η επιληπτική κρίση παρότι είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να είναι αρκετά συχνό στο άτομο, η ανάπτυξη της επιληψίας είναι πιο σπάνια” εξηγεί και προσθέτει ότι από εκεί πέρα είναι πρωτεύουσας σημασίας η σωστή διάγνωση του τύπου επιληψίας κάθε

Η πλειοψηφία των πασχόντων, πλέον, με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θεωρητικά μπορούν να απολαύσουν μια φυσιολογική ζωή.  Tο εμπόδιο ενός ασθενούς με επιληπτικές κρίσεις είναι συνήθως ο ίδιος του ο εαυτός και η αντιμετώπιση που έχει υποστεί από το περιβάλλον του. Αν δε φοβάται την αρρώστια ορμώμενος από τους μύθους που υπάρχουν και τις παλιές αντιλήψεις δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια για την απομυθοποίηση της επιληψίας, για τη στήριξη και τον αποστιγματισμό των ασθενών υπό το σύνθημα “Out of the shadows” που προωθείται από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Επιληψίας, που διαθέτει και ελληνικό τμήμα.

H λακοσαμίδη δίνει ελπίδα

Σήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Επίσης σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων. Υπάρχει όμως ένα 30% ασθενών που παρά τα φάρμακα εξακολουθούν να εμφανίζουν κρίσεις. Γι αυτό και η έρευνα δεν σταματά και συνεχώς παράγει αποτελέσματα.

Ήδη μια νέα φαρμακευτική ουσία που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, η λακοσαμίδη που είναι συμπληρωματική θεραπεία, δίνει ελπίδες σε ασθενείς με εστιακή επιληψία. Πρόκειται για μια ουσία που με ένα νέο τρόπο δράσης επιδρά στη ρύθμιση της υπερδραστηριότητας των νευρικών κυττάρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει την επιληπτική κρίση. Οι πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς με ανθεκτικές σε προηγούμενες θεραπείες επιληπτικές κρίσεις, ηλικίας πάνω από16 ετών, έδειξε ότι η θεραπεία με καθημερινή χορήγηση 200mg ή 400 mg λακοσαμίδης, μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις κατά το ήμισυ στο 40% των ασθενών

Δείτε επίσης