Ένα πελώριο ερωτηματικό δίπλα από τα τεστ της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA),τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα των ανδρών αθλητών τα στεροειδή, που τεχνητά βελτιώνουν το μυικό σύστημα, έβαλαν Ελβετοί επιστήμονες. Όπως δήλωσαν, τα τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα, αφού αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους μια σημαντική παραλλαγή ενός γονιδίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα τεστοστερόνης που εμφανίζονται στα δείγματα των ούρων. Όσοι αθλητές έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, είναι πολύ πιο απίθανο να περάσουν τα απαγορευτικά όρια που θέτει η WADA.
Η παραλλαγή αυτή του γονιδίου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Ασιάτες, ενώ είναι σχεδόν ανύπαακτη στους Καυκάσιους ή τους Λατινοαμερικάνους. Το γεγονός αυτό δίνει εγγενές πλεονέκτημα στους Κινέζους, Ιάπωνες κ.α. αθλητές (ή όσους έχουν καταγωγή από αυτές τις χώρες, αλλά ζουν πλέον αλλού) έναντι των Ευρωπαίων.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of Sports Medicine”, έγινε από ερευνητική ομάδα, υπό τον Κριστόφ Σοντάν του Ελβετικού Εργαστηρίου για την Ανάλυση του Ντόπινγκ στο πανεπιστήμιο του Επαλένζ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. “Σε σχέση με αυτό το γονίδιο, δεν είμαστε όλοι ίσοι, αυτό είναι σαφές”, δήλωσε ο Σοντάν.
Το επίμαχο γονίδιο είναι το UGT2B17, που ελέγχει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Αρκετοί άνθρωποι στη Γη έχουν μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου, που τους κάνει να απελευθερώνουν ελάχιστη τεστοστερόνη στα ούρα τους και, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, ποτέ να μην ξεπερνούν το πλαφόν που έχει θέσει η WADA, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ντοπαριστούν χωρίς φόβο ότι θα εντοπιστούν από τους ελέγχους στα ούρα. Το γονίδιο αυτό υπάρχει στο 81% των Ασιατών, στο 22% των Αφρικανών, στο 10% των Καυκάσιων και στο 10% των Λατινοαμερικανών. Χονδρικά, σύμφωνα με τους νέους ελβετικούς ελέγχους, η ύπαρξη του γονιδίου σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι Ασιάτες εμφανίζουν στα δείγματα των ούρων τους 40% χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης σε σχέση με τους Αφρικανούς, τους Ευρωπαίους ή τους Λατινοαμερικάνους. Σύμφωνα με τον Σοντάν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα τεστ της WADA, ώστε να ληφθούν υπόψη οι γενετικές διαφορές των αθλητών, ανάλογα με την καταγωγή του αθλητή.
Για τους Ασιάτες π.χ. τα όρια θα πρέπει πλέον να είναι πολύ χαμηλότερα. Ο Σοντάν δήλωσε αντίθετος με την προοπτική εφαρμογής γενικών φυλετικών ή εθνικών ορίων στους ελέγχους, αλλά υποστήριξε ότι είναι πια καιρός οι αθλητές να έχουν το δικό τους “βιολογικό διαβατήριο”, που θα περιλαμβάνει το ορμονικό προφίλ και το ατομικό γονιδίωμά τους, ώστε πλέον να μπορεί να ξεκαθαριστεί αν, σε περίπτωση εμφάνισης στα ούρα μεγάλης ποσότητας τεστοστερόνης, αυτή οφείλεται στο γενετικό κώδικα, σε ασθένεια ή στο ντοπάρισμα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά οι αθλητικές αρχές να προχωρήσουν πλέον σε μια εξατομικευμένη μεταχείριση των αθλητών σε σχέση με τα τεστ αντι-ντόπινγκ.