Το κάπνισμα κυρίως ευθύνεται για τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης απειλεί όσους κάνουν χρόνια χρήση αναλγητικών και συνθετικών γλυκαντικών ουσιών και κυρίως όσους καπνίζουν. Με ποσοστό 25-60% το κάπνισμα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ο οποίος, εδώ και πολλά χρόνια, αντιμετωπίζεται με… τον βάκιλο της φυματίωσης.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο ουρολόγος Σπύρος Χοϊδάς, με αφορμή ανακοίνωση με θέμα «Θεραπεία των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστεως με B.C.G. (βάκιλο της φυματίωσης)» που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο με θέμα «Ιατρικές εξελίξεις . Νεότερα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία» το οποίο διοργανώνει από σήμερα Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Όπως αναφέρει ο κ Χοϊδάς, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, αποτελεί το 7% όλων των καρκίνων και την 9η αιτία θανάτου στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων και την 14η αιτία θανάτου. Σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου μετά το κάπνισμα είναι η σχιστοσομίαση, η χρόνια κατάχρηση αναλγητικών και συνθετικών γλυκαντικών (νατριούχος ζαχαρίνη και κυκλαμικό νάτριο) .

Όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου με τον βάκιλο της φυματίωσης, ο κ. Χοϊδάς αναφέρει ότι η δράση της φυματίωσης κατά των όγκων είναι γνωστή από το 1929 . «Ο επιφανειακός όγκος της ουροδόχου κύστης φαίνεται ότι είναι ιδανικό μοντέλο για την ανοσοθεραπεία με τον βάκιλο της φυματίωσης κατά την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η αντιμικροβιακή του δράση συνιστάται στο ότι οι βακτηριακές τοξίνες προκαλούν μία οξεία φλεγμονή στη θέση του όγκου ή κοντά σε αυτόν. Ο μηχανισμός αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας εκρίζωση του όγκου. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να δρα ως μη ειδικός ανοσοενισχυτής, όχι μόνο σε έναν μηχανισμό αλλά με πολλές δράσεις που περιλαμβάνουν σειρά κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί ο κ. Χοϊδάς.

Ο βάκιλος της φυματίωσης χρησιμοποιείται ως μία συμπληρωματική τεχνική για την αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης (ουροθηλιακό καρκίνωμα) μετά από εγχείριση.

«Έχει αποδειχτεί ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα κυτταροστατικά, καθώς μειώνει τις υποτροπές στο 20% από το 50-55% που παρατηρείται μετά τη χρήση κυτταροστατικών. Ουσιαστικά εκείνο που χρησιμοποιούμε είναι το εμβόλιο της φυματίωσης, αραιωμένο κατά 50cc με φυσιολογικό ορό. Μετά την επούλωση του τραύματος από την εγχείρηση γίνεται με τη χρήση καθετήρα ενδοκυστική έγχυση στη ουροδόχο κύστη, ο ασθενής περιμένει μία ώρα και μετά ουρεί. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες και μετά μία φορά το μήνα για 10 μήνες, ή μπορεί να γίνει 6 φορές ανά 15 ημέρες και στη συνέχεια να ακολουθήσει επανέλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνεται και για 3 χρόνια» καταλήγει ο κ. Χοϊδάς.

Δείτε επίσης