Το περπάτημα αντίδοτο στην άνοια

Μια μελέτη αμερικανών ερευνητών βρήκε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας που περπατούν 1-2 χιλιόμετρα την ημέρα προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από τη συρρίκνωση και τις αρνητικές συνέπειες που επέρχονται όπως είναι η μείωση της μνήμης και την εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας. Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μελέτησαν για περίοδο 13 ετών 299 άτομα (χωρίς άνοια) με μέσον όρο ηλικίας τα 78 έτη. Οπως διαπίστωσαν, σε διάστημα εννέα ετών όσοι περπατούσαν τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα την εβδομάδα είχαν λιγότερα συμπτώματα εκφύλισης του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους βάδιζαν λιγότερο.

Στο δεύτερο στάδιο της έρευνας, ο έλεγχος που έκαναν τέσσερα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε τα αρχικά ευρήματα αφού διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που περπατούσαν πολύ είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης σε σχέση με όσους περπατούσαν λίγο.

«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνώνεται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη. Η έρευνά μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τα ηλικιωμένα άτομα να περπατούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού φαίνεται ότι μπορεί αυτή η δραστηριότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας και της Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Κερκ Ερικσον, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αεροβική δραστηριότητα, όπως το βάδισμα, ευνοεί τα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης