Aπέρριψαν την πρόταση της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα

Aπέρριψαν οι περισσότεροι υπουργοί Περιβάλλοντος την πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα. Πρόσφατα η ΕΕ πρότεινε στα κράτη μέλη να λαμβάνουν ξεχωριστή απόφαση σχετικά με το αν θα επιτρέπουν την καλλιέργεια και την εμπορία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην επικράτειά τους.  Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος έδειξαν ότι η πρόταση της ΕΕ είναι αρκετά πιθανό να πέσει στο κενό, καθώς χαρακτηρίστηκε «ανεπαρκής», «αόριστη» και «εκτός θέματος».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός, Ρ. Ρότγκεν, απέρριψε την πρόταση επισημαίνοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική αγορά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Γαλλίδα υφυπουργός Σ. Ζουανό αρνήθηκε κάθε συζήτηση, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα που υιοθετήθηκαν το 2008 από τους «27», κυρίως την εκπόνηση μελέτης για τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Μόνο ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος βρήκε την πρόταση θετική.

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν λίγες καλλιέργειες ΓΤΟ σε σύγκριση με χώρες-μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα προϊόντα πωλούνται προς καλλιέργεια στην ΕΕ, και μόνο ένα επιτρέπεται για τροφή. Πρόκειται για ένα είδος αραβοσίτου με την ονομασία MON810.

Δείτε επίσης