Ειδικοί εισηγούνται την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου ενδοσουλφάν

Κοριτσάκι από χωριό της Ινδίας το οποίο δέχτηκε πολλούς ψεκασμούς ενδοσουλφάν

Η Επιτροπή Αναθεώρησης της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους Ανθεκτικούς Οργανικούς Ρυπαντές (POP) ανακοίνωσε ότι συστήνει την εξάλειψη του φυτοφαρμάκου ενδοσουλφάν, το οποίο θεωρείται πολύ τοξικό – επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα. Το ενδοσουλφάν εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια σόγιας, βαμβακιού, ρυζιού και τσαγιού σε πολλές χώρες και κυρίως στην Ινδία.

Οι ειδικοί της Επιτροπής, η οποία συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, “συστήνουν να τοποθετηθεί το εντοσουλφάν στο Παράρτημα Α της Σύμβασης, με τις ειδικές παραβάσεις, μια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψή του από τις παγκόσμιες αγορές”.

Οι χώρες μέλη της Σύμβασης θα συναντηθούν τον Απρίλιο του 2011 για να πάρουν μία απόφαση για το ενδοσουλφάν, το οποίο έχουν ήδη απαγορεύσει 60 χώρες, λόγω του αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον και στην υγεία.

Η Σύμβαση της Στοκχόλμης για τους Ανθεκτικούς Οργανικούς Ρυπαντές που τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον υπεγράφη το Μάιο του 2001 στη σουηδική πρωτεύουσα από 172 χώρες και έχει στόχο την απαγόρευση ορισμένων τοξικών προϊόντων. Μέχρι στιγμής καλύπτει 21 ρυπαντές, μεταξύ των οποίων τα εντομοκτόνα λινδάνιο ή ακόμη το DDT.

Δείτε επίσης