Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέιν στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντριών γυναικών, καθώς αυτές παρακολουθούσαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο. Η έρευνα μελέτησε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με χαμηλή λίμπιντο και συνέκρινε τις διεργασίες και αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με εκείνες των γυναικών που έχουν κανονική λίμπιντο. Η μελέτη του εγκεφάλου έγινε με τη μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fΜRΙ) που μετρά τις μεταβολές της ροής αίματος διά μέσου του εγκεφάλου.
Οι μεταβολές αυτές αποκαλύπτουν διάφορα «μοτίβα» εγκεφαλικής ενεργοποίησης. Ολες οι γυναίκες παρακολούθησαν ερωτικά βίντεο ανακατεμένα με κανονικά τηλεοπτικά προγράμματα και όπως διαπιστώθηκε ο εγκέφαλος των γυναικών με φυσιολογική λίμπιντο παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αντίθετα, στις γυναίκες με τη χαμηλή λίμπιντο δεν ανιχνεύθηκε τέτοια ενεργοποίηση του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι διαφοροποιήσεις στην εγκεφαλική λειτουργία δείχνει ότι η χαμηλή λίμπιντο «είναι μια πραγματική διαταραχή και όχι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα». Η ανακοίνωση των ευρημάτων της έρευνας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα αφού πολλοί ειδικοί δεν συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη διαφοροποίηση στην εγκεφαλική λειτουργία των γυναικών με χαμηλή λίμπιντο αποτελεί την αιτία του προβλήματος και επιμένουν ότι πρόκειται για διαταραχή με ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο.