Ο βελονισμός “δουλεύει” έστω και ως placebo (εικονικό φάρμακο)

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, ακόμα κι όταν οι βελόνες μπαίνουν στα λάθος σημεία! Αυτό προκύπτει από νέα γερμανική μελέτη, που εξέτασε μια σωρεία μέχρι τώρα ιατρικών ερευνών πάνω στο ζήτημα και η οποία διαπίστωσε ότι η γνωστή κινεζική εναλλακτική μέθοδος είναι σε πολλούς ασθενείς αποτελεσματική, έστω κι αν η επίδρασή της αντιστοιχεί στο γνωστό φαινόμενο της λήψης εικονικού φαρμάκου (placebo), χωρίς να το γνωρίζουν οι ασθενείς.

Οι ερευνητές του Κέντρου Συμπληρωματικής Ιατρικής Έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υπό τον Κλάους Λίντε, ανέλυσαν 33 δημοσιευθείσες έρευνες για το βελονισμό, που καλύπτουν περίπου 7.000 ασθενείς. Σε όλες σχεδόν τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν, σημείωσαν βελτίωση στους πόνους του κεφαλιού τους μετά το βελονισμό, ακόμα κι εκείνοι που έκαναν ψευτο-βελονισμό, χωρίς να το ξέρουν, καθώς οι βελόνες μπήχτηκαν επίτηδες σε άσχετα σημεία ή δεν τρύπησαν καν το δέρμα.  “Οι ασθενείς με πονοκεφάλους και ημικρανίες ωφελούνται από το βελονισμό, αν και η ορθή τοποθέτηση των βελονών φαίνεται να έχει μικρότερη σημασία από ό,τι συνήθως πιστεύουν οι βελονιστές”, κατέληξαν οι γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν λόγο για “ισχυρές επιδράσεις τύπου πλασέμπο”, που λειτουργούν βασικά μέσω της δύναμης της αυθυποβολής και της θετικής σκέψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι ασθενείς έκαναν θεραπεία βελονισμού επί οκτώ εβδομάδες, χωρίς να παίρνουν καθόλου αναγλητικά, υπέφεραν στη συνέχεια από λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους έκαναν θεραπεία με αναλγητικά.

Ο Λίντε σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα. Όμως συνέστησε περαιτέρω έρευνες, ειδικά για να ξέρουν οι γιατροί πόση διάρκεια μπορεί να έχει η επίδραση του βελονισμού, καθώς και κατά πόσον οι καλύτερα εκπαιδευμένοι βελονιστές πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα από τους λιγότερο εκπαιδευμένους.

Πάντως θα πρέπει κάποιος να προσέχει ποιον θεραπευτή επισκέπτεται καθώς μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος όταν ασκείται από με λάθος τρόπο.

Δείτε επίσης