Από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστό ως “κάψιμο” ή burn – out, πάσχει το 7% των δικηγόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας και αφορά τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Την έρευνα έκανε η δικηγόρος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση Λέιλα Σαλμάν. Οι δικηγόροι ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Σε μεγάλη έκταση το σύνδρομο έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στην Αγγλία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 7% των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το burn-out. Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το 18,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν “συναισθηματικά εξαντλημένοι”, που αποτελεί το πρώτο στάδιο επαγγελματικής εξουθένωσης. “Το ποσοστό είναι μεγάλο σε αυτό το στάδιο και καλό θα είναι να γίνουν σεμινάρια για το επαγγελματικό άγχος πριν φτάσουμε στα επίπεδα του εξωτερικού, όπου τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με φάρμακα”.
Ακόμη, οι περισσότεροι δικηγόροι δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους, καθώς μόνο το 17,6% είναι ευχαριστημένο από το επάγγελμά του. Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης δεν είναι εξουθενωμένοι ούτε όμως ικανοποιημένοι και αυτό κυρίως αφορά τους νέους και τις γυναίκες. Επίσης περισσότερο εξουθενωμένοι εμφανίζονται όσοι εργάζονται ως συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία, χωρίς να έχουν δικό τους.
Πάντως οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από το δείγμα της έρευνας, είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 55,4% από τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά μόνο το 13% από τον μισθό που παίρνει. Το 68,4% των δικηγόρων διέπεται από το κίνητρο της προσωπικής ανάπτυξης, που αποτελεί τον βασικό “αμυντικό παράγοντα” για την επαγγελματική εξουθένωση.