Κως, το νησί του ποδηλάτου

Πριν από καιρό η προτομή του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης, αντιπροσώπευε την Κω στον χάρτη των τουριστικών προορισμών γνωστής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. Σήμερα, το σύμβολο του νησιού έχει αλλάξει και στη θέση της μορφής του Ιπποκράτη βρίσκεται … ένα ποδήλατο. «Το γεγονός αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο δικαιολογημένο, καθώς η Κως διαθέτει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη ποδηλατική κουλτούρα και υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο της ιταλικής κατοχής του νησιού (1912-1943), η Κως είχε χαρακτηριστεί νησί του ποδηλάτου.

Εδώ διεξάγονταν διάσημοι ποδηλατικοί αγώνες με τη συμμετοχή πρωταθλητών από την Ιταλία», ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής. Για την αλλαγή του συμβόλου του νησιού στους χάρτες της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines σχολιάζει ότι δυστυχώς οι τοπικοί παράγοντες του νησιού δεν κατάφεραν να διατηρήσουν ως σύμβολό του τον Ιπποκράτη. «Αυτό που προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια, ο Δήμος και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, το να κάνουμε το νησί γνωστό σε διεθνές επίπεδο ως πατρίδα του Ιπποκράτη, το κατάφερε τελικά το ποδήλατο, μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων που έχει δημιουργηθεί και έχει αναδείξει την περιοχή σε δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό» σχολιάζει.

Η ποδηλατική παράδοση του νησιού άλλωστε είχε εκφραστεί πολύ παραστατικά τη δεκαετία του εξήντα μέσα από την ελληνική ταινία «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ». «Κανείς στο νησί δεν ξεχνάει την εικόνα της Τζένης Καρέζη, η οποία τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι περνά από τη λεωφόρο των φοινίκων, συνοδεία πλήθους ποδηλατιστών» λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κω Δαυίδ Γερασκλής. Τονίζει επιπλέον πως πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κράτησαν τα παλιά ιταλικά ποδήλατα, τα φρόντισαν, τα συντήρησαν και κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα με αυτά. «Είναι άνθρωποι άνω των 75 ετών που έχουν την ίδια ποδηλατική κουλτούρα την οποία έχουν μεταφέρει στα παιδιά και τα εγγόνια τους», προσθέτει.

Σήμερα, στην Κω υπάρχει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 15 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη και τα περίχωρα, γεγονός που προσελκύει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των τουριστών. Οι υποδομές δημιουργήθηκαν χάρη στην ένταξη της προσπάθειας της δημοτικής αρχής σε πρόγραμμα του υπουργείου μεταφορών, με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας για το αποτέλεσμα, ο κ. Κανταρτζής τονίζει ότι το ποδήλατο έχει συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την ανάδειξη των γειτονιών, την προσέλκυση τουριστών και τη μείωση των οχλήσεων από το θόρυβο των οχημάτων στο εσωτερικό της πόλης. Σε μια νησιωτική πόλη με 30.000 κατοίκους το χειμώνα και 70.000 επισκέπτες το καλοκαίρι το ποδήλατο αποτελεί πια ιδανικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μετακίνησης ενώ στα σχέδια του Δήμου περιλαμβάνονται η βελτίωση των υποδομών των ποδηλατοδρόμων, η σύνδεσή τους με τα σχολεία και η δημιουργία ειδικών χώρων στάθμευσης.

Δείτε επίσης