Έξαρση ασθενειών που μεταδίδονται από ζώα

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια επιδημιολογική έξαρση νοσημάτων όπως το AIDS, ο γρίπη των πουλερικών, και η γρίπη των χοίρων. Όλα αυτά τα νοσήματα είναι ζωοανθρωπονόσοι, δηλαδή μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Γι’ αυτό η παγκόσμια ιατρική κοινότητα διαπίστωσε ότι απαιτείται η συνεργασία γιατρών και κτηνιάτρων και κοινή αντιμετώπιση αυτών των νόσων. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται το δόγμα της ενιαίας ιατρικής που το έφεραν για πρώτη φορά οι Αμερικανοί και ήδη το υιοθέτησε η ΕΕ.

Το 1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το τοξόπλασμα, το οποίο ευθύνεται για μία παρασιτική νόσο, την τοξοπλάσμωση , η οποία επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες αλλά και τους ανοσοκατασταλμένους. Η πάθηση αυτή προκαλεί στις έγκυες αποβολές και ευθύνεται για τερατογενέσεις και υδροκεφαλίες , ενώ το 40% από τους ασθενείς με AIDS, που έχουν μολυνθεί από το τοξόπλασμα, εκδηλώνει τοξοπλασματική εγκεφαλίτιδα που είναι η αιτία για το 35% των θανάτων αυτών των ασθενών. Η νόσος αυτή μεταδίδεται με την κατανάλωση άπλυτων ή ατελώς πλυμένων ωμών λαχανικών καθώς και από την κατανάλωση ωμών ή ατελώς ψημένων κρεάτων. Η κατοικίδια γάτα δεν πρέπει να βγαίνει έξω, γιατί κυνηγά ποντίκια και πτηνά που αν είναι μολυσμένα θα μολυνθεί και η ίδια. Η τοξοπλάσμωση δεν μεταδίδεται με την άμεση επαφή με τη γάτα, αλλά μόνο αν έρθει κανείς σε επαφή με τα κόπρανά της.

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα, ενώ πολλά εκατομμύρια ασθενούν, πολλές φορές σε πλαίσια επιδημικά, που κλιμακώνονται σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης ασφάλειας τροφίμων. Αυτό οφείλεται στο ότι το 60% περίπου από τις αναγνωρισμένες σήμερα 1.461 νοσολογικές οντότητες του ανθρώπου οφείλονται σε βιολογικούς παθογόνους παράγοντες, που έχουν πολλαπλούς ξενιστές και κινούνται μεταξύ διαφορετικών ειδών. Επιπλέον, πάνω από το 75% των νεοεμφανισθέντων λοιμωδών νοσημάτων στον άνθρωπο, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν χαρακτηριστεί ως ζωοανθρωπονόσοι. Επομένως η αλληλεξάρτηση με τα ζώα είναι ίσως σήμερα ο πλέον κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την υγεία και ευημερία του ανθρώπου.

 

Δείτε επίσης