Υψηλές δόσεις στατινών κατά εμφράγματος και εγκεφαλικού

Ακόμα υψηλότερες δόσεις από τις στατίνες, που χρησιμοποιούνται ευρέως για να ρίξουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω κατά 15% περίπου τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις βρετανών και αυστραλών επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Σίδνεϊ. Όπως υποστηρίζουν, μια πιο επιθετική χρήση αυτού του φαρμάκου για τον περιορισμό των καρδιαγγειακών προβλημάτων “μπορεί να σώσει ζωές”, σε σχέση με τη συνήθη χαμηλότερη δοσολογία τους που συνιστούν οι γιατροί.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) επαναξιολόγησε και συνέκρινε δεκάδες προηγούμενες έρευνες και κλινικές δοκιμές σε περίπου 40.000 ασθενείς, που έκαναν θεραπεία για να μειώσουν το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης τους, είτε με κανονική είτε με επιθετική λήψη στατινών. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι, μέσα σε ένα χρόνο, οι στατίνες σε υψηλή δοσολογία είχαν οδηγήσει σε σημαντική μείωση κατά 15% στα “μείζονα καρδιαγγειακά περιστατικά”. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μείωση 13% στα περιστατικά θανατηφόρων και μη εμφραγμάτων, καθώς επίσης μείωση 16% στα περιστατικά εγκεφαλικών, σε σχέση με τις κανονικές δόσεις του φαρμάκου.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, δεν διαπίστωσε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο ή από άλλη μη καρδιαγγειακή πάθηση στη διάρκεια της επιθετικής θεραπείας με στατίνες.

Σε μια δεύτερη μελέτη, στο ίδιο περιοδικό, που αφορούσε 12.000 ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (είχαν ήδη ιστορικό εμφράγματος), οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι υψηλότερες δόσεις στατινών (80 mg) μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 6% σε σχέση με τις χαμηλότερες δόσεις (20 mg), αν και δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακή αιτία.

Οι στατίνες, που μειώνουν το επίπεδο της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα (LDL), είναι το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Από την άλλη όμως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, προειδοποίησαν ότι οι μεγαλύτερες δόσεις στατινών μπορεί να προκαλέσουν επίσης μεγαλύτερες παρενέργειές.

Μια σχετικά σπάνια παρενέργεια, που έχει σημειωθεί κατά την χορήγηση ενός σχετικού φαρμάκου στατινών (simvastatin), είναι η μυοπάθεια (εξασθένηση των μυών), που παρατηρείται σε τρεις ασθενείς στους 10.000 (ποσοστό 0,03%) σε χαμηλές δόσεις, αλλά αυξάνεται σε εννέα ασθενείς στους 1.000 (ποσοστό 0,9%), όταν οι δόσεις των στατινών μεγαλώνουν.

Δείτε επίσης