Βελονισμός κατά του καπνίσματος αλλά να εφαρμόζεται από ειδικούς

Επτά στους 10 καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά στην επιθυμία αυτή «εχθρός» είναι ο εγκέφαλος. Όπως λένε οι επιστήμονες, όταν κόβει κάποιος το κάπνισμα, ενώ τα περισσότερα όργανα του οργανισμού, που συνδέονται με αυτό, όπως η μύτη, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, το στόμα, η γλώσσα, όλα μας τα αγγεία και η καρδιά, ευεργετούνται, ο εγκέφαλος είναι εκείνος που «δυσαρεστείται» και δημιουργεί το πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να κόψει κανείς το κάπνισμα, είτε είναι πολλά χρόνια καπνιστής, είτε όχι, λόγω της μεγάλης εξάρτησης, που προκαλεί η νικοτίνη και το σύνδρομο στέρησης, που ακολουθεί κάθε προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο, ο καπνιστής χρειάζεται βοήθεια και εδώ έρχεται να παρέμβει ο βελονισμός και να στηρίξει την προσπάθεια του ατόμου να κόψει τη βλαβερή συνήθεια.

«Ο βελονισμός δεν κόβει το κάπνισμα, αλλά βοηθάει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος», υπογραμμίζει ο γγ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, Μιλτιάδης Καράβης. Οι ειδικοί κατηγορηματικά απαντούν ότι καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του βελονισμού παίζει η ενεργή συμμετοχή και η ισχυρή θέληση του ατόμου.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 70% των καπνιστών επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν προσπαθούν σοβαρά, φοβούμενοι τις παρενέργειες από την έλλειψη νικοτίνης και τις αλλαγές, που η έλλειψη τσιγάρου θα φέρει στη ζωή τους. Σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας, μόνο 2,5 % των καπνιστών καταφέρνουν από μόνοι τους να κόψουν το κάπνισμα. Αντίθετα, οι διάφορες μέθοδοι διακοπής του φαίνεται να είναι αποτελεσματικές σε 20-40% των καπνιστών. Παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας έχει και ο βελονισμός, ο οποίος μπορεί να εφαρμοσθεί, είτε σαν μοναδική συμπληρωματική προσέγγιση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες αποχής από το κάπνισμα, είτε να συνδυασθεί με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική ή μη, τεχνική.

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός, τονίζει ο κ. Καράβης, είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος, εφόσον εφαρμόζεται από γιατρούς και αυτό είναι απαραίτητο, διότι η εφαρμογή του προϋποθέτει καλή γνώση ανατομίας και φυσιολογίας.

Πώς εφαρμόζεται

Βελόνες μιας χρήσεως, εξηγεί ο κ. Καράβης, τοποθετούνται σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του σώματος, χωρίς πόνο. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται 6-10 βελόνες στον λοβό του αυτιού, στο πρόσωπο και ίσως στα χέρια. Δεν έχει καμία παρενέργεια. Οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για διάστημα 15 – 20 λεπτών και στη συνέχεια αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 6 – 8 ώρες από τη θεραπεία. Την επομένη ημέρα ο καπνιστής θα αισθανθεί μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα, δεν θα υπάρχουν τα συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, η επιθυμία, όταν υπάρχει, θα είναι ήπια, απόλυτα ελεγχόμενη και λιγότερο βασανιστική απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει, ενώ δεν θα υπάρχουν τα συμπτώματα ενός καπνιστή, που κόβει το κάπνισμα. Αντίθετα, θα εμφανιστούν συμπτώματα απέχθειας στον καπνό, τα οποία όσο περνά ο καιρός θα είναι πιο έντονα. Ο βελονισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σωματικής εξάρτησης, χάρη στην ηρεμία που δημιουργεί, αλλά και λόγω της απέχθειας προς το τσιγάρο, που προκαλεί. Παράλληλα, όμως, αυτή η χαλάρωση επιδρά και σε ψυχικό επίπεδο, το οποίο άλλωστε είναι αλληλένδετο με το σωματικό.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Οι συνεδρίες, που απαιτούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μία έως πέντε, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται, κ.λπ.

Πώς «λειτουργεί» ο βελονισμός;

Πώς είναι δυνατόν μερικές μεταλλικές βελόνες να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων έλλειψης νικοτίνης (στέρηση), να βοηθούν τον αυτοέλεγχο, να δημιουργούν απέχθεια στον καπνό; Πώς δρα ο βελονισμός σαν μέσο απεξάρτησης από το κάπνισμα;

«Το σώμα μας -λέει ο κ. Καράβης- διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο, το οποίο δεν μπορεί πάντοτε να ενεργοποιηθεί από μόνο του. Με τις ειδικές τεχνικές του βελονισμού, μεγάλος αριθμός ενδογενών ουσιών που παράγονται από κύτταρα, ή ιστούς του σώματος, μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος, με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και με τις νευρικές ίνες σε ειδικά κύτταρα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Εκεί, αυτές οι ενδογενείς ουσίες μιμούνται τη δράση της νικοτίνης “συμπληρώνοντας” το κενό, που δημιουργείται από την έλλειψη της».

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος χρειάζεται ισχυρή θέληση, καθώς επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα. Λίγες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο εμφανίζονται τα συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης. Ευερεθιστότητα, εκνευρισμός, αίσθημα ανησυχίας, αμηχανία στα χέρια, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνία ή υπνηλία, ακεφιά, μελαγχολία, κόπωση, τάση για φαγητό, κεφαλαλγίες, έντονη διάθεση και έντονη σκέψη για τσιγάρο και πολλά άλλα. Μία από τις δράσεις του βελονισμού είναι να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων αυτών, να ανακουφίσει από την ψυχική πίεση, το άγχος, τη κατάθλιψη, την ένταση και το αίσθημα κενού που προκαλείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η δουλειά του βελονισμού, ουσιαστικά, είναι να μειώσει στο ελάχιστο την προσπάθεια του καπνιστή.

Όπως επισημαίνει ο γγ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, κλινικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι επτά στους δέκα καπνιστές, που δοκίμασαν τον βελονισμό, ανέφεραν ότι μετά την εφαρμογή της μεθόδου είχαν μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα, συμπτώματα απέχθειας στον καπνό, ένιωσαν ναυτία, ζάλη ή εμετό στην προσπάθεια να ξανακαπνίσουν και, το σημαντικότερο, δεν παρουσίασαν συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης. Η στατιστική δείχνει ότι ποσοστό 68% κόβουν εύκολα το κάπνισμα για 1 έως 3 μήνες ενώ, τελικά, ένα σημαντικό ποσοστό, γύρω στο 44%, απέχουν από το κάπνισμα για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτοί είναι, συνήθως, που το κόβουν οριστικά.

Προσοχή σε όσους δηλώνουν βελονιστές

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο, λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού. Σύμφωνα με τον κ. Καράβη, «υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι κάνουν βελονισμό χωρίς όμως να είναι ειδικοί. Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού ζητά έλεγχο από την Πολιτεία και θέσπιση κανόνων, καθώς ναι μεν στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί ότι ο βελονισμός είναι μία ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από ιατρούς με ειδικότητα και κατάλληλα εκπαιδευμένους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν τηρείται. Γι αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος».

Δείτε επίσης