Οι σκληροί άνδρες γοήτευαν ανέκαθεν τις γυναίκες, αλλά αποτελεί πλέον και επιστημονικό εύρημα. Οι άνδρες είναι 6% ακόμα πιο γοητευτικοί αν έχουν ουλές στο πρόσωπό τους (εννοείται από καυγά και όχι από κάποια ασθένεια όπως είναι η ανεμοβλογιά ή η ακμή!) και οι γυναίκες τους προτιμούν για βραχείας διάρκειας σεξουαλικές σχέσεις, αλλά όχι για γάμο. Το αντίθετο δεν ισχύει, δηλαδή οι γυναίκες με ουλές δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο γοητευτικές στα μάτια των ανδρών.
Ψυχολόγοι των βρετανικών πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και του Στέρλινγκ μελέτησαν για πρώτη φορά την ψυχολογική και ειδικότερα τη σεξουαλική εντύπωση που αφήνουν στα δύο φύλα οι ουλές του προσώπου και η σχετική επιστημονική εργασία τους εμφανίζεται στο περιοδικό “Personality and Individual Differrences” (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές).
Οι άνδρες με μέτριες ουλές στο πρόσωπο (στα μάγουλα, το μέτωπο ή το σαγόνι) γενικά χαρακτηρίστηκαν πιο γοητευτικοί από τις γυναίκες που αναζητούσαν μια σύντομη σχέση και όχι τη μόνιμη δέσμευση του γάμου.
Εδώ και χρόνια θεωρείτο γενικά ότι στη Δύση οι ουλές ήταν απωθητικές (όχι όμως στις γυναίκες, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα), ενώ στις μη δυτικές κουλτούρες, αντίθετα, θεωρούνταν από παλιά σημάδι ωριμότητας και δύναμης.
Ο λόγος που οι ουλές είναι ελκυστικές στο γυναικείο φύλο συνεχίζει να αποτελεί αίνιγμα για τους ψυχολόγους. Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν πως η έλξη τους οφείλεται στο ότι αποτελούν ένα σύμβολο θάρρους και αρρενωπότητας πάνω από το μέσο όρο και ένδειξη ότι όποιος τις έχει, είναι μια δυναμική, συναρπαστική και ριψοκίνδυνη προσωπικότητα. Οι ενδείξεις αυτές, κατά τους επιστήμονες, παραπέμπουν σε υψηλή τεστοστερόνη, καλά γονίδια και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα – όλα ενδομύχως πολύ επιθυμητά από τις γυναίκες.
Μια μεγάλη ή βαθιά ουλή είναι απίθανο πάντως να έχει το ίδιο σαγηνευτικό αποτέλεσμα με μια μέτρια, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ουλές είναι πιο γοητευτικές στα μάτια των γυναικών, όταν προέρχονται (ή οι γυναίκες νομίζουν ότι προέρχονται) από κάποιο καυγά ή βίαιη σύγκρουση, ή έστω από κάποιο ατύχημα μετά από ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, παρά από αρρώστια.
Ουλές που προέρχονται από χειρουργικές επεμβάσεις, υποδηλώνουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και αξιολογούνται αρνητικά από τις γυναίκες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνδρες τείνουν να αποδίδουν τις ουλές των αγνώστων γυναικών σε αρρώστια ή ατύχημα, ενώ οι γυναίκες αποδίδουν τις ουλές των αγνώστων ανδρών συνήθως σε καυγάδες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες χωρίς ουλές θεωρούνται πιο συνετοί, προσεκτικοί και προστατευτικοί, άρα πιο κατάλληλοι για μακροχρόνια σχέση.