Θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ασθενή με εγκεφαλικό

Ολοκληρώθηκε στη Σκοτία η πρώτη πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ασθενή που έχει υποστεί αναπηρία από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την δοκιμή πραγματοποιούν γιατροί της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «ReNeuron», με νευρικά βλαστοκύτταρα. Ο Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, επικεφαλής της ευρενητικής ομάδας, δήλωσε πως ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική διαδικασία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η διαδικασία περιλάμβανε την ενέσιμη έγχυση νευρικών βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο του ασθενούς με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα αποκαταστήσουν περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό, βελτιώνοντας έτσι τόσο τη νοητική όσο και τη σωματική λειτουργία του. Στη σκοτσέζικη μελέτη χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας άνω των δύο μηνών. Συνολικά 12 ασθενείς θα υποβληθούν στην κυτταρική θεραπεία ReN001 της ReNeuron έπειτα από έξι ως 24 μήνες αφότου είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η πρόοδός τους θα παρακολουθείται για δύο χρόνια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμη πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα από έμβρυα μικρότερα των δύο μηνών, από την αμερικανική εταιρεία Geron σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Δείτε επίσης